NOS Voetbal

Frenkie de Jong pareert kritiek: 'Merk dat veel mensen elkaar napraten'

Frenkie de Jong pareert kritiek: 'Merk dat veel mensen elkaar napraten'

Frenkie de Jong spreekt van een mislukt seizoen met FC Barcelona. De kritiek op het team is in de Spaanse media op zijn zachtst gezegd niet mals en ook De Jong krijgt het zwaar te verduren. Niet helemaal terecht, vindt hij. "Het is tegenwoordig of heel goed of het is heel slecht", zegt De Jong in een uitgebreid interview met de NOS.

We spraken De Jong drie jaar geleden ook toen hij in januari 2019 zijn droom uit zag komen. Als kind was hij betoverd door het tiki-taka-voetbal van het FC Barcelona van trainer Pep Guardiola en wereldster Lionel Messi en nu was hij zelf speler van de in zijn ogen mooiste club van de wereld. De voortdurende lach op zijn gezicht was ontwapenend en niets leek een gelukkig huwelijk in de weg te zitten.

Vandaag de dag is dat toch even anders. De lach bij De Jong zal nooit verdwijnen, daarvoor houdt hij te veel van het spelletje. De neergang van FC Barcelona doet de middenvelder echter pijn, al is zijn gevoel voor de Catalaanse club onveranderd.

"Ik heb me soms wel verbaasd, maar over Barcelona denk ik nog steeds hetzelfde. Het is op dit moment niet de beste, maar nog wel de mooiste club van de wereld."

Ver weg van de prijzen

We treffen De Jong een dag na de bekeruitschakeling van FC Barcelona (3-2 nederlaag tegen Athletic). Na de eerdere uitschakeling in de poulefase van de Champions League en de straatlengte achterstand op de concurrentie in de competitie is de kans op een prijs verkeken. Daarom noemt De Jong het een mislukt seizoen. Nu al.

Tegen Athletic moest de middenvelder op de bank beginnen, maar daarover maakt hij zich niet al te veel zorgen. "Dat wil niet zeggen dat ik gepasseerd ben. In drie jaar tijd heb ik bijna nooit op de bank gezeten. Natuurlijk zit je een paar keer per seizoen op de bank, er zijn zoveel wedstrijden."

Frenkie de Jong

Hoewel hij niet de hele wedstrijd meedeed, werd hij niet gespaard in de Spaanse kranten. "De Nederlander blijkt niet langer onaantastbaar", schreef Marca. "Een onaanvaardbare wedstrijd", zo meende AS over zijn spel. En Sport zag dat hij nog jong is, "maar eruitziet als een veteraan."

"Dat laatste is niet per se slecht, hè, veteranen hebben ook routine", knipoogt hij.

Maar daarna serieus: "Ik houd van voetbal, dus ik lees al die nieuwsberichten ook. Ik merk dat veel mensen elkaar napraten. Ik heb soms het gevoel dat ze de wedstrijden niet echt kijken. Of ze kijken het wel en nemen dan een mening over van de commentatoren of analisten. Als iedereen elkaar napraat dan ontstaat er een sfeer dat het heel slecht gaat."

De Jong, die niet eerder op deze manier van zich afbeet, vervolgt zijn betoog. "Ik zak niet vaak door een ondergrens, maar ik heb dit seizoen ook niet vaak de top aangetikt. Als je gewoon vlak speelt, kan het gewoon prima zijn, maar voor mensen is het dan vaak gelijk slecht."

Wat zeggen de cijfers?

Toch ziet De Jong ook dat zijn spel dit seizoen minder is dan de voorgaande twee seizoenen. En de cijfers onderschrijven dat. Met name in de jaargang 2020/21 kende hij met zeven doelpunten en zeven assists een ijzersterk jaar bij Barcelona. Maar ook als we dieper in zijn statistieken duiken zien we dat hij dit seizoen op zijn belangrijke kwaliteiten slechter scoort dan voorgaande seizoenen.

Statistieken Frenkie de Jong

Zo is hij per negentig minuten een stuk minder bij het spel betrokken, getuigen zijn aantal balcontacten en passes. Maar misschien wel het meest opvallend is dat De Jong zuinig is met zijn dribbels, toch een specialiteit van het huis.

Door statistiekenbureau Opta wordt het indribbelen gevangen in zogenoemde carries (met de bal aan de voet minstens vijf meter afleggen) en progressieve carries (dribbels vooruit). Vorig seizoen scoorde hij na Messi op beide vlakken het best van alle spelers uit de Spaanse competitie, dit seizoen staat hij qua carries én progressieve carries op een schamele 18de plaats.

De Jong: "Ik denk dat ik meer kan laten zien. Het ene moment was ik beter in vorm dan het andere. Ik vind dat ik een stuk meer kan brengen voor het team. Ik kan veel meer uitblinken."

Statistieken Frenkie de Jong per 90 minuten

De wisselende vorm lijkt ook te maken te hebben met de verschillende posities en rollen die De Jong moet innemen op het middenveld. De ene keer meer controlerend en de andere keer juist wat meer naar voren. In welke rol speelt hij zelf het liefst?

"Ik ben het best als ik veel aan de bal kom. Gedurende de eerste opbouwfase, maar ook juist daarna. Er zijn wel periodes geweest dat ik meer moest wachten. Dat ik diegene was die de bal pas kreeg in de eindfase. Dan had ik weleens hele fases dat ik niet aan de bal kom. Ik denk niet dat daar mijn kracht ligt."

Bij Ajax bepaalde hij als controlerende middenvelder het tempo van het spel, een plek die bij FC Barcelona wordt ingevuld door Sergio Busquets. Die rol paste hem perfect. Mist hij Ajax in die zin nog weleens? "Natuurlijk heb ik bij Ajax een hartstikke leuke tijd gehad, echt geweldig. Ik mis het in de zin van 'het was een mooie tijd'. Maar het is niet zo dat ik nu terug zou willen naar Ajax. Zeker niet."

Kijkersvragen met Frenkie de Jong: "Favoriete teamgenoot? Lastig..."

Ook een overstap naar een andere topclub in Europa ziet hij voorlopig nog niet zitten. Hij is gelukkig in Catalonië en hoopt met Barcelona snel weer om de prijzen te spelen. Hij weet ook dat de kritiek bij goede resultaten snel weer zal verstommen. Niets zo opportunistisch als de voetbalwereld.

Een paar dagen na het interview maakt de Oranje-international het winnende doelpunt tegen Alavés. De kranten zien De Jong als "reddende engel" en vonden "zijn gewicht in goud waard." Zo snel kan het dus gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl