Veel vrouwen zien de billen van Kim Kardashian als ideaalbeeld en willen dat met een cosmetische ingreep bereiken
NOS Nieuws

Artsen waarschuwen voor Brazilian Butt Lift: 'Gevaarlijke ingreep'

Voor sommigen klinkt het ideaal. De Brazilian Butt Lift (BBL) is wel een cosmetische ingreep, maar je krijgt geen kunstmatige stoffen zoals siliconen ingespoten; bij je buik wordt vet weggehaald om het bij je billen weer toe te voegen, met als resultaat vollere en rondere billen.

Toch is de Brazilian Butt Lift een van de meest risicovolle cosmetische ingrepen. Deze week overleed een Nederlandse vrouw die in Turkije zo'n ingreep heeft ondergaan. En ze is lang niet de enige: bij liefst 1 op de 3000 operaties komt de patiënt te overlijden. "Dat is een onacceptabel risico."

Dat zegt Berend van der Lei. Hij is hoogleraar esthetische plastische chirurgie in Groningen, en werkzaam bij Bergman Clinics. Wat er mis is gegaan bij de ingreep in Turkije, denkt hij wel te weten: "Er is te veel vet te diep ingespoten." Cosmetisch arts Tom Decates, die gepromoveerd is op complicaties bij filleringrepen en bij het Erasmus MC in Rotterdam betrokken is bij het complicatiespreekuur, noemt nog een risico: "Je kunt niet zien waar je vet precies terug spuit."

Om die redenen kunnen aderen beschadigd raken en vetbolletjes via de bloedbaan in het hart of de longen terechtkomen en zo de bloedsomloop blokkeren. Dat kan dodelijk zijn.

Het vetweefsel hoor je bij deze ingreep alleen in de vetlaag te spuiten die al op de billen zit, zegt Van der Lei. "Als de vetlaag op je eigen billen twee centimeter dik is, kan je maximaal die dikte toevoegen." Met andere woorden: als je billen zelf al weinig vet hebben, kun je er ook niet veilig veel bij spuiten.

"Maar veel vrouwen willen nu toch Kim Kardashian-billen hebben," zegt Van der Lei. Tussen 2015 en 2019 nam het aantal bil-lifts wereldwijd met bijna 80 procent toe, zegt de International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS)

En dus zijn er artsen die minder voorzichtig opereren en die ook vet in het spierweefsel spuiten, om een voller resultaat te laten zien. Met alle risico's van dien. Het resultaat is ook schijn, zegt Van der Lei: "Na de operatie ziet het er groter uit, maar dat vetweefsel overleeft het niet."

Ook bij BBL-ingrepen die wel volgens het boekje gaan, wordt een deel van het ingebrachte vetweefsel weer afgebroken: "Het is vaak een teleurstelling", aldus Van der Lei.

Veel cosmetische ingrepen zijn niet zonder gevaar. NOS Stories dook dieper in de wereld van de Brazilian Butt Lift:

In Nederland wordt de ingreep niet veel uitgevoerd. Een operatie kost al gauw 6000 euro. In Turkije zijn klinieken die veel goedkoper zijn, maar, zegt Decates: "Dat komt door het niveauverschil. In het algemeen heb je in Turkije goede en kundige chirurgen, maar die zijn even duur als hier."

"En wat als je complicaties hebt?", vraagt Van der Lei zich af. "Ga je dan terug naar Turkije? Ik ben wars van zulk medisch toerisme."

Sociale media schetsen een volstrekt irreëel ideaalbeeld. Wat ze te zien krijgen is onhaalbaar, maar toch wordt het geprobeerd.

Berend van der Lei

De vrouwen die kiezen voor een Brazilian Butt Lift zijn over het algemeen jong en beïnvloed door wat ze op sociale media zien. Decates: "Tot je 25ste zijn je hersenen nog in ontwikkeling. Jonge vrouwen maken dan een impulsbeslissing en kunnen in handen vallen van boeven." Bij het complicatiespreekuur ziet hij regelmatig vrouwen die spijt hebben van hun ingreep op jongere leeftijd.

Hij pleit daarom voor meer voorlichting en hoopt, hoe wrang ook, dat het nieuws over overlijdensgevallen jonge vrouwen bewust maakt van de risico's. Dat hoopt Van der Lei ook: "Sociale media schetsen een volstrekt irreëel ideaalbeeld. Wat ze te zien krijgen is onhaalbaar, maar toch wordt het geprobeerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl