Oekraïense overheidswebsites aangevallen, deel weer bereikbaar
Meerdere Oekraïense overheidswebsites liggen plat door een digitale aanval. Op de websites van onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Veiligheids- en Defensieraad is een waarschuwing in het Oekraïens, Russisch en Pools te lezen: "Wees bang en vrees het ergste."
De boodschap waarschuwt dat alle data van Oekraïners publiek zijn geworden, en gewist zijn van de computers van de instanties. "Het is onmogelijk om het te herstellen." Het is niet duidelijk of dat ook echt is gebeurd.
In totaal zijn meer dan zeventig websites aangevallen, zeggen Oekraïense autoriteiten. Een groot aantal daarvan is inmiddels weer in de lucht.
'Rusland achter eerdere aanvallen'
Wie er achter de aanval zit is niet bekend. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het te vroeg is om conclusies te trekken, maar benadrukt tegenover persbureau Reuters dat Rusland achter eerdere aanvallen zat. Rusland heeft dat altijd ontkend.
"Helaas wisten we dat dit kon gebeuren", zegt EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell. Hij zegt tevens dat het moeilijk is om een schuldige aan te wijzen: "Ik heb geen bewijs. Maar we kunnen het ons wel voorstellen." De EU zal "alle middelen" gebruiken om Oekraïne te helpen, belooft hij.
De NAVO gaat met Oekraïne samenwerken op het gebied van digitale veiligheid, maakte topman Jens Stoltenberg vandaag bekend. Een overeenkomst daarover wordt binnenkort door beide partijen ondertekend. Stoltenberg zegt verder dat hij de aanval "sterk veroordeelt".
De crisis rondom Oekraïne was deze week onderwerp van gesprek tussen de dertig NAVO-lidstaten en Rusland; die gesprekken verliepen volgens Stoltenberg moeizaam. De NAVO wil dat Russische militairen zich terugtrekken bij de grens. Rusland eist onder meer de garantie dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO.