Kinderen vaccineren: 'Informeer je goed, corona is niet altijd onschuldig'
Over anderhalve week krijgen ruim een miljoen gezinnen een brief met de uitnodiging om hun kinderen in de leeftijd van 5 tot 11 jaar oud te laten vaccineren tegen het coronavirus. Waarom zou je jonge, gezonde kinderen laten inenten?
Het is een afweging die niet voor iedereen even simpel is. De Gezondheidsraad en artsen stellen dat het vaccin veilig is voor kinderen. Tegelijkertijd is er een aanname dat corona voor jonge kinderen niets meer is dan een verkoudheid.
In de meeste gevallen is dat inderdaad zo. Maar, anders dan bij een 'gewone' verkoudheid betekent corona wel degelijk een risico - hoe zeldzaam ook - voor kinderen. Dat is een heftige ontstekingsreactie, waarbij het afweersysteem van een kind overdreven reageert op het virus en organen als hart, nieren, longen en hersenen aanvalt.
MIS-C heet deze aandoening, wat staat voor Multisystem Inflammatory Syndrome Children. Naar schatting hebben ongeveer 200 kinderen in Nederland MIS-C gehad. Ongeveer de helft van hen kwam op de intensive care terecht. Geen van hen is overleden door de heftige ontsteking.
Afweersysteem slaat op hol
Petra Rijsdijk uit Zwijndrecht en haar toen 3-jarige dochter Vayenna werden een jaar geleden overvallen door MIS-C. Op het eerste gezicht leek het erop dat de verder kerngezonde Vayenna alweer af was van haar griepklachten na een corona-infectie.
Maar na een paar klachtenvrije dagen werd Rijsdijk midden in de nacht wakker. "Door de geluiden die ze maakte leek het alsof ze zou stikken. Ze had allemaal vlekjes op haar gezicht. En ze had 41,7 graden koorts. Haar ogen draaiden weg in haar hoofd. Gelukkig was de ambulance er razendsnel."
Een jaar later is Vayenna nog steeds niet van MIS-C af. "Ze hoeft maar met een snottebel van een ander in aanraking te komen en haar afweersysteem slaat op hol", vertelt haar moeder:
Dat MIS-C kinderen ernstig ziek maakt, staat volgens kinderarts-immunoloog Emmeline Buddingh van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis in Leiden buiten kijf. "Maar dat een kind een jaar later herhaaldelijk moet worden opgenomen vanwege MIS-C is uitzonderlijk. Doorgaans knappen kinderen na behandeling op."
Buddingh is de hoofdonderzoeker van een landelijk onderzoek om MIS-C beter te begrijpen. Zij benadrukt dat het een zeldzame aandoening is. Ongeveer 1 op de 5000 kinderen met een corona-infectie krijgt te maken met een ontstekingsreactie. Toch is het een risico dat ouders zouden moeten meewegen in hun beslissing of ze hun kind willen vaccineren, aldus de kinderarts.
"Ik heb er vertrouwen in dat ouders dat op een goede manier kunnen. En dan is belangrijk om te beseffen dat we weten dat het vaccin heel veilig is bij deze groep kinderen. Als je kijkt naar gegevens uit Amerika, waar kinderen al worden gevaccineerd, lijkt het vaccin zelfs veiliger voor jonge kinderen dan bij tieners, qua hoeveelheid bijwerkingen."
Zelf is Buddingh ook moeder van een jong kind en zij kiest wel voor een vaccinatie. "Ik vind de nadelen van een vaccinatie, zoals een prik en de mogelijkheid op bijwerkingen, heel beperkt. En de mogelijke voordelen, zoals het nog kleiner maken van de kans op MIS-C, vind ik daartegen opwegen."
Een van de mogelijke nadelen bij vaccinatie is myocarditis - een ontsteking van de hartspier. Het risico daarop acht de Gezondheidsraad zeer klein, kleiner dan de kans op MIS-C. Internationaal zijn er ook nog geen gevallen van myocarditis geconstateerd na vaccinatie bij kinderen van 5 tot 11, zegt de Gezondheidsraad. In onder meer de VS, Canada en Israël zijn al miljoenen kinderen uit die leeftijdsgroep ingeënt.
Rijsdijk is ondanks deze heldere risicoafweging én de lijdensweg van haar dochter, niet uitgesproken voor een vaccinatieverplichting van kleine kinderen. "Dat is echt een keuze voor de ouders. Maar alsjeblieft, informeer je grondig over wat corona met je kinderen kan doen want het is niet altijd onschuldig, zoals wij hebben ervaren."
Nauwelijks energie
Los van de acute MIS-C-klachten van vorig jaar heeft Vayenna ook langdurige coronaklachten, waardoor ze nauwelijks energie heeft. Rijsdijk, die via groepen op sociale media steeds meer ouders treft die hetzelfde bij hun kinderen zien, heeft het vermoeden dat die langdurige klachten vaker bij kinderen voorkomen dan nu wordt aangenomen.
"Ik weet niet wanneer Vayenna weer beter wordt. Er is nog zoveel onbekend. En dat maakt het eng, maar ook vermoeiend, want je ziet het einde niet."