NOS Nieuws

Sluiting hoger onderwijs heeft steeds grotere impact op studenten

Voor de derde keer een lockdown, onderwijs op afstand en weinig sociaal contact met studiegenoten: de gedwongen sluiting van het hoger onderwijs trekt een steeds zwaardere wissel op het mentale welzijn van studenten. Studentpsychologen krijgen meer verzoeken om hulp, studenten komen steeds vaker langs.

De aanloop bij de studentpsychologen van de Universiteit Utrecht is zelfs zo groot, dat de universiteit op zoek is naar nieuwe psychologen die kunnen bijspringen. Nu zijn ze nog met zeven, maar dat moeten er tien worden.

Geluksmomentjes

De studentpsychologen zijn een eerste aanspreekpunt voor studenten die niet lekker in hun vel zitten. "We proberen samen te kijken waar de mogelijkheden liggen voor studenten om nog wat geluksmomentjes te vinden", zegt studentpsycholoog Jerre Mijnarends van de Universiteit Utrecht.

Studenten komen bij hem langs met een breed scala aan klachten, van depressie tot heimwee. Sinds de scholen weer dicht zijn, merkt hij dat studenten weer vaker aankloppen. "Het perspectief is wel een beetje weg voor studenten."

Er is een soort belofte dat je studentenperiode de mooiste periode van je leven hoort te zijn. Ik merk toch wel dat ik dat mis.

Mohamed El Hirech, student

Dat geldt ook voor Mohamed El Hirech, die sociologie en Arabische taal en literatuur studeert aan de Universiteit van Amsterdam. In het begin kon hij nog naar de fysieke colleges, maar dat veranderde in december 2020 in lessen die alleen online plaatsvonden.

Hij mist vooral het sociale contact. "Er is toch wel een soort belofte gedaan, dat je studententijd de mooiste periode van je leven hoort te zijn, dat je mooie herinneringen moet maken en dat je plezier moet hebben. Ik merk toch wel dat ik dat mis. Dus ik heb wel het gevoel dat ik cruciale levenservaring niet op kan doen."

Voor studenten als Mohamed bieden de studentpsychologen een luisterend oor. Of de extra psychologen die de Universiteit Utrecht nu werft een oplossing zijn voor de mentale problemen? Studentpsycholoog Mijnarends hoopt dat het helpt, maar zegt dat het probleem nog veel groter is.

"Je kan wel een blik psychologen opentrekken, maar dat lost het probleem niet op. De lockdown blijft er, de donkere maanden blijven er, het onderwijs blijft er. Het is nou eenmaal zo dat studenten in een kwetsbare fase zitten, de jongvolwassen fase, waarin gewoon heel veel psychische problematiek zich ontwikkelt", zegt Mijnarends.

En een lockdown en online-onderwijs is daarbij niet iets om gelukkig van te worden. "Dat is uiteindelijk denk ik ook eerder een maatschappelijk probleem dan een probleem dat je oplost door steeds maar weer nieuwe psychologen aan te slepen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl