Kritische Krol en Tuitert vallen Roest bij: 'Hij moet de 1.500 meter rijden'
Na Patrick Roest zet ook drievoudig wereldkampioen schaatsen Thomas Krol zijn vraagtekens bij de keuzes van de olympische selectiecommissie van de KNSB. Krol mengt zich in de nieuwste aflevering van de NOS Olympische Podcast in de discussie die is ontstaan over de samenstelling van de olympische mannenploeg.
Krol: "Hoe sneu het ook is voor Tijmen Snel en Dai Dai N'tab, ik begrijp wel dat ze ook aan de ploegenachtervolging denken. Ik heb wél mijn vraagtekens waarom Sven Kramer op de massastart mag uitkomen ten koste van bijvoorbeeld Marcel Bosker."
Kramer werd bij het olympisch kwalificatietoernooi individueel derde op de vijf kilometer, een plek die op de olympische matrix niet hoog genoeg stond om op zeker naar Peking te gaan. De KNSB wees Kramer ook aan op de massastart en de ploegenachtervolging. De bond vindt dat er met Kramer op dat laatste onderdeel een grotere kans is op olympisch goud.
Ook schreef de bond Marcel Bosker in op de 1.500 meter, waardoor Roest, de winnaar van olympisch zilver op die afstand van vier jaar geleden en de nummer vier van het OKT, niet mag rijden.
Wat Krol betreft had de KNSB Bosker de massastart moeten laten rijden en Roest de 1.500 meter. "Ik had dat de enige correcte uitleg gevonden. Je respecteert nu niet de uitslag van het OKT. Patrick was nu eenmaal sneller dan Marcel op de 1.500 meter en je kunt hem niet zomaar passeren."
Diezelfde mening is NOS-analist Mark Tuitert toegedaan. "Roest had meer kans gehad op een medaille op de 1.500 meter. Hij pakte vier jaar geleden op de Spelen nog zilver."
Volgens Tuitert is het 'heel gek' dat de KNSB besloot Bosker de middellange afstand te laten rijden in Peking. "Eigenlijk had Bosker net zo goed op de tweede plek van de massastart gezet kunnen worden. Dan had hij ook individueel gereden en dus aan de ploegenachtervolging mee kunnen doen."
"Daar komt nog bij, het wordt nog gekker, dat tijdens de EK afstanden aanstaand weekend de massastart verreden wordt met Bergsma en Bosker. Dus Kramer rijdt hem daar niet eens", gaat Tuitert verder. "Dat is niet uit te leggen en dat Roest daar wat van zegt, is terecht."
"Er worden rare beslissingen gemaakt door mensen die niet genoeg verstand hebben van schaatsen. Ik vind het echt onkunde van een bondscoach en slecht management van een technisch directeur dat Roest niet in de beslissing gekend is. Zo ga je niet met een van je topschaatsers om."
Om dit in de toekomst te voorkomen, heeft Tuitert nog wel een tip voor Roest. "Ik denk dat hij te bescheiden is. Wil je ergens komen, moet je niet alleen hard schaatsen maar je ook laten gelden. Zeggen waar je voor staat en wat je wilt. Laat het niet afhangen van wat er beslist wordt."
Apenrots
Krol won tijdens het OKT de 1.000 meter, de nummer 1 positie op de olympische plaatsingsranglijst. En werd ook tweede op de 1.500 meter. Ook een zekere plek voor Peking.
Gevraagd of hij dan nu bovenop de apenrots zit, zegt Krol: "Als je het zo bekijkt wel, maar ik heb niet de grootste waffel. Als je het nieuws over die olympische selectie een beetje hebt gevolgd, denk ik dat er nog steeds iemand anders bovenaan zit. Sven heeft, denk ik, wel véél invloed in dat opzicht."
Krol verbaast zich ook over het gebrek aan communicatie vanuit de KNSB. "Wat ik het meest kwalijke vind: ik ben gebeld door Remy de Wit, de technisch directeur van de KNSB. Je krijgt de 500 meter erbij. Leuk voor mij, sneu voor Dai Dai, zo'n verhaal."
"Maar Patrick is daar niet over gebeld. Die moest het van ons op de training horen. Die dacht echt: hoezo mag ik niet de 1.500 meter rijden? Dat kan niet. Dat vind ik bijzonder."