Kramer 'pikant duo' met Bergsma op massastart: 'Zulke mensen vinden elkaar altijd'
Vier jaar lang heeft Sven Kramer niet deelgenomen aan een massastart en toch besloot de selectiecommissie van schaatsbond KNSB juist hem aan te wijzen om Nederland op dat onderdeel samen met Jorrit Bergsma te vertegenwoordigen bij de Olympische Spelen.
Maar dat is niet de enige reden waarom de keuze voor Kramer opmerkelijk is. "Hij en Bergsma vormen op de massastart inderdaad een pikant duo. Voor de rest van de wereld, welteverstaan", aldus Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.
Incident
De Wit doelt daarmee op een incident tijdens de Winterspelen van 2014, toen Bergsma besloot uit het Nederlandse team voor de ploegenachtervolging te stappen.
Bergsma voelde zich destijds 'genaaid en gebruikt' door toenmalig bondscoach Arie Koops, omdat hij als reserverijder niet mocht starten in de kwartfinale tegen Frankrijk. Daardoor zou Bergsma geen medaille krijgen bij de podiumceremonie.
Kramer veroverde vervolgens met Koen Verweij en Jan Blokhuijsen olympisch goud. De drie kwamen destijds uit voor de TVM-ploeg. Bergsma niet, waardoor hij direct al meer buiten het team viel.
In Peking kunnen Kramer en Bergsma, als ze beiden de finale van de massastart halen, veel aan elkaar hebben. De massastart is een individueel onderdeel, maar de twee rivalen kunnen wel samenwerken om de concurrentie dwars te zitten.
De Wit: "Ik weet dat Jan Coopmans als bondscoach al lange tijd achter de schermen bezig is geweest om dit mogelijk te maken. Zowel Sven als Jorrit was zeer positief. Beiden zien de meerwaarde om op dit onderdeel een medaille te winnen."
Kramer reageerde kort via zijn ploeg Jumbo-Visma: "Ik ben een blij mens."
Andere tactiek
"We moeten kiezen voor een andere tactiek nu Bergsma niet meer met Arjan Stroetinga rijdt", verklaart Coopmans de keuze voor Kramer op de massastart. "Dat was een sprinter die het kon afmaken. We moeten nu de wedstrijd hard maken. Oftewel: de zaak kapot rijden. Daarvoor is Kramer de meest geschikte rijder."
"Ik heb bij Kramer en Bergsma geen pessimisme van enige aard bespeurd over hun samenwerking op de massastart", aldus De Wit. "In 2014 is er in Sotsji enige ruis geweest, maar we zijn inmiddels acht jaar verder. We hebben te maken met twee schaatsers met een ongekende staat van dienst. Die gaan voor maar één ding: winst. Zulke mensen vinden elkaar altijd als ze willen winnen."
De Wit verwacht dat de naam Kramer op de startlijst van de massastart voor een schrikeffect zal zorgen bij de concurrentie. "Sven heeft marathonervaring en weet hoe het spelletje gespeeld wordt, ondanks dat hij afgelopen jaren geen massastart heeft gereden. Niemand heeft zoveel ervaring als hij. We zien dat met veel vertrouwen tegemoet, ook Jorrit."
Kramer ook in achtervolgingsploeg
Kramer zal in Peking op zijn vijfde Spelen naast de massastart ook de 5.000 meter en de ploegenachtervolging rijden. "We hebben Kramer aangewezen, omdat bij zijn aanwezigheid op de ploegenachtervolging de kans op goud significant groter is", legt De Wit uit.
De achtervolgingsploeg bestaat in Peking uit Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest.
Bekijk in de carrousel de uitleg van Remy de Wit over de olympische selectie:
Door de aanwijsplekken voor Kramer en Bosker moest De Wit slecht nieuws brengen aan Tijmen Snel en Dai Dai N'tab, die voor de tweede keer de Olympische Spelen misloopt. "Dat zijn wel de lastige gesprekken. Als mens, als persoon, vind ik het verschrikkelijk voor ze, maar beide heren gingen er uitermate professioneel mee om."
Bij de vrouwen hoefden er geen moeilijke gesprekken gevoerd te worden door de technisch directeur van de schaatsbond. "We zijn tot de conclusie gekomen dat we de selectievolgorde laten staan zoals die op het OKT naar voren kwam."