Ook dit jaar weer blijven veel wagens ongebruikt in de loodsen staan
NOS Nieuws

Carnaval in het voorjaar? 'Je verplaatst Kerst toch ook niet naar de zomer?'

De meeste carnavalsverenigingen lijken nog niet van plan de carnavalsactiviteiten te verzetten, zoals de vereniging van Prinsenbeek doet. Gisteren maakte carnavalsvereniging BAK van Boemeldonck, zoals Prinsenbeek tijdens carnaval heet, bekend dat de optochten worden verplaatst naar het pinksterweekend. BAK wil niet nog een jaar overslaan, vooral om te voorkomen dat de jeugd zou afhaken.

Carnavalsverenigingen Bende Gek en De Bietjes kiezen ook voor carnaval in het voorjaar:

Verenigingen verplaatsen carnaval naar het voorjaar: 'Heel dubbel gevoel'

Voor veel carnavalsverenigingen in het zuiden van het land is het verplaatsen van het volksfeest geen optie, zegt vice-voorzitter Mark Kompier van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg. "We zijn er niet voor om het met Pinksteren te doen. Carnaval is tijdsgebonden, Vasteloavend valt 40 dagen voor Pasen, dat willen we zo houden. Je verplaatst Kerstmis toch ook niet naar de zomer?"

Niet van traditie afwijken

Armand Peereboom van de Tempeleers, de stadscarnavalvereniging van Maastricht, beaamt dat. "Dit feest hoort 40 dagen voor Pasen plaats te vinden, de kou hoort bij de charme daarvan. We zien niet in waarom we van die traditie af moeten wijken. Liever zoeken we naar andere manieren waarop we de verbondenheid in stand kunnen houden."

De start van carnaval staat gepland voor 26 februari. Ook in Tilburg is verplaatsen niet aan de orde, zegt bestuurslid Patrick Dewez van de plaatselijke carnavalsstichting. "We vinden carnaval in februari een katholieke traditie in Kruikenstad die tot ons cultureel erfgoed behoort. Het bestuur wil na 14 januari, als de lockdown dan tenminste voorbij is, kijken of de optochten tijdens halfvasten kunnen, de vierde zondag in de veertig dagen tussen carnaval en Pasen.

Onder de wagenbouwers in Sittard is "het animo minimaal" om de optochten uit te stellen, zegt Guus Queisen van het Optoch Kommitee Zitterd. "Het traject van tevoren is voor de bouwers mooier dan het carnaval zelf. Ze willen bouwen en dan meegaan met het carnaval, het begin van de vastentijd en het einde van de winter. Dat kan dus niet tijdens de zomermaanden. Het hele plaatje moet kloppen."

Kerst verplaats je toch ook niet naar de zomer?

Mark Kompier, Bond Carnavalsverenigingen Limburg

Voor de Kadolstermennekes uit Oldenzaal is verbondenheid de reden om de activiteiten wel enkele weken te verzetten, mits de coronamaatregelen dat toelaten. "Niks doen is voor ons te kort door de bocht", zegt Bert Kock, president van de vereniging. "We doen dit om de wagenbouwers sociaal actief te houden, verbondenheid is een belangrijke factor. Als in januari blijkt dat het kan, dan hebben we nog tweeëneenhalve maand om te bouwen. Dan kunnen mensen los, nadat ze drie jaar geen optocht hebben gehad."

De organisatie van het Auw Wieverbal in Valkenburg, het evenement dat traditioneel op de donderdag voor carnaval wordt georganiseerd, maakte vanochtend bekend dat het event "in elk geval" in 2022 wordt georganiseerd. Het streven is om dat op 25 maart te doen, maar als dat vanwege de coronamaatregelen niet kan, wordt er gekeken naar een nieuwe datum. De organisatie zegt hiervoor te kiezen, omdat "er een stip aan de horizon moet worden gezet" nadat Valkenburg achtereenvolgens is getroffen door corona, overstromingen en het wegblijven van toeristen in de kerstperiode.

Afgelast

Afgelopen week werd onder meer in de gemeenten Tubbergen, Roosendaal en Breda besloten om alvast de knoop door te hakken en een streep te zetten door de carnavalsactiviteiten, vanwege de coronamaatregelen en de stijgende besmettingen met de omikronvariant.

Er zijn ook verenigingen die eerst de coronapersconferentie in januari afwachten, voordat ze definitief beslissen of de vieringen al dan niet doorgaan. "We hebben een paar scenario's; van volledig thuis carnaval vieren met lokale radio, tv en online activiteiten, tot een buitencarnaval waar je een hek om het centrum zet en iedereen checkt", zegt Roy Dambacher van de Venlose carnavalsvereniging Jocus. "Veiligheid staat voorop, maar iedereen zit te wachten op een feestje. Dan wil je kijken wat er wél kan en dat op een verantwoorde manier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl