Heethoofd Price laat 'Aubergenius' koud: 'Wacht wel totdat hij is uitgebruld'
"Het kan zijn dat ik wat traag reageer, maar dat komt omdat ik zit te gamen. Ik speel Call of Duty." Het telefoongesprek is een minuut of tien aan de gang als Dirk van Duijvenbode uitlegt waarom het lijkt alsof hij soms diep moet graven voor een antwoord.
De waarheid blijkt dus anders. De darter zoekt ontspanning op z'n hotelkamer. Op weg naar zijn achtste finale op het WK in Alexandra Palace, de heilige dartsgrond waar hij vorig jaar het grotendeels publiekloze WK kleur gaf.
Hij versloeg oud-wereldkampioenen Rob Cross en Glenn Durrant, baarde opzien met zijn uitspraken in interviews en liet de televisiekijkers lachen door op te komen met een aubergine, verwijzend naar zijn bijnaam 'Aubergenius', omdat hij bij een auberginekwekerij werkt.
'Dirkie' is geen eendagsvlieg
Zijn WK eindigde vorig jaar uiteindelijk in de kwartfinales. Dit jaar won Van Duijvenbode een vloertoernooi, maar de prestaties op televisietoernooien bleven achter. Toch heeft hij laten zien dat hij geen eendagsvlieg is.
Van Duijvenbode staat inmiddels rond de top-16 van de wereld, gebaseerd op het gewonnen prijzengeld van de afgelopen twee jaar. Op een goede dag kan hij winnen van iedereen, maar het lijkt wel alsof het nooit makkelijk kan gaan bij de Nederlander.
"Je moet toch wat te bekijken hebben als Dirkie aan het gooien is", zei hij zelf na zijn ontsnapping in de derde ronde tegen Ross Smith, waarin hij terugkwam van een 3-0 achterstand in sets. Ook in zijn eerste partij moest hij in de achtervolging.
Hij kan leunen op zijn WK-ervaring van vorig jaar. Net als toen heeft hij nu een vriend meegenomen als gezelschap. "Anders zit je ook maar zo alleen." En net als toen heeft de administratief medewerker van de auberginekwekerij zijn werklaptop mee.
Minder werk en ander telefoonnummer
Toch zijn er ook verschillen. "Tussen de partijen door werk ik minder. Wel wat, maar niet hele dagen, zoals vorig jaar", vertelt Van Duijvenbode, die vorig jaar ook veel tijd kwijt was aan het doen van interviews.
"Ik heb een extra telefoonnummer genomen om mezelf te beschermen. Dat ging vorig jaar wel een beetje mis. Toen had iedereen mijn privénummer en da's niet ideaal. Er waren wel zeven journalisten die Dirkie bijna elke dag wilde spreken."
Of neem het publiek. In tegenstelling tot het vorige WK zit 'Ally Pally' nog altijd bomvol. "Ik voel meer adrenaline, mijn hartslag ligt hoger en het is veel leuker om te winnen met publiek", stelt Van Duijvenbode, die op veel steun van de fans kan rekenen.
Hij zal ze nodig hebben, straks in de achtste finales. Dan is de regerend wereldkampioen Gerwyn Price de tegenstander. "Daar was ik eigenlijk in de voorbereiding op het WK al mee bezig. Ik dacht: als ik normaal gooi, dan win ik mijn eerste partijen en speel ik daarna tegen Price."
Uitspattingen Price
Het zal voor Van Duijvenbode een stuk beter moeten, wil hij de Welshman kunnen verslaan. De titelverdediger blaakt, zoals altijd, van het zelfvertrouwen en staat bekend om zijn emotionele uitspattingen op het podium.
Een meevaller voor Van Duijvenbode: Price is absoluut geen publiekslieveling in Londen. Wat heet: het publiek in 'Ally Pally' keert zich dit WK tegen Price, die bij iedere belangrijke worp boegeroep over zich heen krijgt.
De Belg Kim Huybrechts creëerde in de vorige ronde kansen om Price uit te schakelen, maar hij stoorde zich aan diens gejuich, ging erin mee en liet de oud-rugbyer uit Wales ontsnappen.
En dus is de vraag: hoe moet Van Duijvenbode daarmee omgaan? "Ik denk dat 't het beste is om er niet in mee te gaan. Dan geef je hem brandstof en dat is niet handig. Ik blijf wel lekker bij het tafeltje staan totdat -ie is uitgebruld."
Price is in ieder geval al begonnen aan de psychologische oorlogsvoering vooraf. Na zijn winst op Huybrechts vertelde hij tegen de pers dat hij niet onder de indruk is van de Nederlander, die volgens hem geen 'B-game' heeft. "Hij moet zijn A-game gooien om kans te maken tegen mij. En ik beschik wél over een goede B-game", zei Price.
Van Duijvenbode houdt zich er niet mee bezig. "Laat hem maar denken. Ik weet niet hoe goed hij mij in de gaten houdt. Wat moet ik ervan zeggen? Hij gooit zelf niet veel beter dit WK. Maar dit is verspilde energie. We gaan gewoon gooien en dan zien we het wel."
"Hij is zeker te pakken", vervolgt 'Aubergenius'. "Maar dan moet ik wel goed zijn. Ik heb goed getraind, maar het is er totaal nog niet uitgekomen dit WK. En als je tegen Price niet komt opdagen, dan weet je dat je er afgaat."
Lastig schema
Van Duijvenbode is een realist. Hij zal niet snel dromen van een wereldtitel. "Want ik moet eerst voorbij de wereldkampioen en dan wacht waarschijnlijk Jonny Clayton, de beste darter van het jaar."
Maar als het lukt om die twee te verslaan en de halve finales te bereiken, dan mag Van Duijvenbode gaan dromen van de wereldbeker. "Maar dat lijkt me nogal wiedes als je die twee kampioenen weet te verslaan."
Het programma van woensdag 29 december (middag- en avondsessie) is hieronder te vinden. De wedstrijd van Dirk van Duijvenbode zal omstreeks 22.00 uur zijn (kan iets eerder of iets later zijn, is afhankelijk van de partij ervoor). Dave Chisnall is uit het schema gehaald, ook hij is besmet met het coronavirus.