Franse president Macron onder vuur wegens 'campagne op kosten van de staat'
De Franse president Emmanuel Macron krijgt flinke kritiek vanwege zijn uitgaven. Hij smijt aan de lopende band geld over de balk om de kiezers te paaien, zeggen critici en zijn politieke tegenstanders. In Frankrijk zijn over vier maanden presidentsverkiezingen.
"De president is stiekem aan zijn verkiezingscampagne begonnen, maar dan met het geld van de overheid'', zei het linkse Kamerlid Alexis Corbière al in september. "Emmanuel Macron voert campagne op kosten van de staat'', zei de rechtse politicus Xavier Bertrand kort geleden.
De Adviesraad voor Openbare Financiën deelde een publiekelijke tik uit aan Macron. Zijn nieuwe uitgaven stonden niet in de begroting. Bovendien zijn ze onvoldoende gefinancierd. "Extra inkomsten worden niet besteed aan het terugdringen van de overheidsschuld en zijn zelfs nog te weinig om extra uitgaven te dekken", schreef de raad.
Dagblad Le Parisien kopte: "Raakt de bankpas van Frankrijk oververhit door de uitgaven van Macron?"
Nieuwe plannen
Aanleiding voor alle kritiek zijn de aankondigingen die Macron sinds september heeft gedaan. Hij presenteert elke week nieuwe plannen en geeft inderdaad extra geld uit. Verscheidene groepen Fransen kregen extraatjes, ondersteuning of zelfs miljoenen.
In september reisde Macron naar Marseille en maakte bekend 1,5 miljard euro te willen spenderen aan stadsvernieuwing. Later die maand werd 600 miljoen euro extra uitgetrokken voor boeren en 50 miljoen euro voor vissers. Hij legde ook 21 miljoen euro op tafel voor gratis anticonceptie voor jongeren.
In oktober trok de president 4 miljard euro uit voor de auto- en vliegtuigindustrie en 3 miljard euro voor de zorg. Vorige maand kondigde hij aan dat jongeren zonder opleiding of werk een extraatje krijgen dat kan oplopen tot 500 euro per persoon.
We schatten dat Macron tot nu toe zo'n 30 miljard euro aan extraatjes heeft weggegeven. En het eind is nog niet in zicht.
De rekening loopt inmiddels dus flink op. En daar zitten de steunpakketten voor ondernemers vanwege corona nog niet bij. De rechtse oppositie in de Senaat telde naar eigen zeggen "42 onverantwoorde uitgaven sinds september, die opgeteld 25 miljard euro gaan kosten".
De liberale denktank IREF denkt dat de rekening nog hoger uitvalt. "We schatten dat Macron tot nu toe zo'n 30 miljard euro aan extraatjes heeft weggegeven. En het eind is nog niet in zicht: er zijn nog vier maanden te gaan tot de verkiezingen'', zegt advocaat en fiscalist Jean-Philippe Delsol van IREF.
De denktank overweegt gerechtelijke stappen. "Er is sprake van discriminatie van de andere kandidaten voor de presidentsverkiezingen. Die zijn nog geld aan het inzamelen, want de officiële verkiezingscampagne is nog niet eens is begonnen'', aldus Delsol. "President Macron zegt: ik hoef geen campagnegeld in te zamelen, in gebruik gewoon het geld van de belastingbetalers.''
Lockdowns en avondklokken
De president heeft zelf nog niet gereageerd op de aantijgingen, maar hij liet doorschemeren dat hij gewoon wil doorregeren tot aan de verkiezingen in april volgend jaar. En regeren betekent ook: maatregelen nemen en uitgaven doen.
Emmanuel Macron is niet de eerste Franse president die de portemonnee trekt met de verkiezingen in aantocht. Maar de tientallen miljarden waar het nu om gaat vormen een buitensporig hoog bedrag, zeggen critici. Bovendien heeft Macon altijd juist benadrukt de overheidsuitgaven te willen beteugelen.
Zijn nieuwe koers, een pre-campagne met chequeboek, wordt mogelijk ook ingegeven door een nieuwe politieke wind die waait vanuit Brussel. Vanwege corona heeft de Europese Unie de strenge begrotingsregels opgeschort. Deskundigen benadrukken dezer dagen dat uitgaven en investeringen essentieel zijn om economieën na lockdowns en avondklokken weer uit het slop te trekken.