NOS Schaatsen

Gouden trio naar Peking op 3.000 meter: Schouten, De Jong en Achtereekte

OKT: Favoriet Schouten wint 3.000 meter, Achtereekte blijft Conijn nipt voor

Irene Schouten heeft zich als grote favoriete geplaatst voor de 3.000 meter op de Olympische Spelen in Peking. Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen veroverde Schouten het eerste startbewijs door veruit de snelste tijd te rijden.

In een direct duel met regerend wereldkampioene Antoinette de Jong bleef Schouten met 3.55,65 haar concurrente 1,89 seconden voor.

De Jong heeft zich met de tweede tijd (3.57.54) ook direct geplaatst voor de Winterspelen.

Regerend olympisch kampioene Carlijn Achtereekte reed met 3.59,20 naar de derde tijd. Ze bleef de verrassende Merel Conijn slechts 0,01 seconde voor. Daardoor is de kans groot dat Achtereekte haar titel mag gaan verdedigen in februari.

Dat Schouten het eerste ticket veroverde, was geen verrassing. De 29-jarige stayer is dit seizoen ongeslagen op zowel de drie als de vijf kilometer. En passant verbeterde ze ook nog vier baanrecords op de lange afstanden.

Schouten werkte dan ook ontspannen en zelfverzekerd naar het belangrijke toernooi toe, maar vanochtend begonnen de zenuwen toch op te spelen.

Schouten opgelucht na winst: 'Zenuwen begonnen toch wel op te spelen'

"Op de weg hiernaartoe dacht ik wel: poeh, het moet wel gebeuren", reageerde Schouten na haar rit. "Maar wel de tweede tijd ooit gereden in Thialf, en geplaatst. Ik heb nog een afstand te gaan, maar ik ben blij dat ik deze heb", aldus Schouten, die ook op de vijf kilometer topfavoriete is.

Conijn verrast bijna

De pas 20-jarige Conijn reed op het belangrijkste moment haar beste race ooit. De jonge schaatsster dook voor het eerst in haar loopbaan onder de vier minuten (3.59,21) en zorgde daarmee bijna voor een daverende verrassing.

Achtereekte veroverde in 2018 met precies dezelfde tijd als Conijn olympisch goud in Pyeongchang. Vier jaar later moest de 31-jarige titelhouder flink diep gaan om kans te houden op titelprolongatie. Met 3.59,20 redde Achtereekte het net.

Bekijk hieronder de reacties van Achtereekte en Conijn.

Joy Beune kwam daarna met 3.59,97 net niet aan de tijd van haar ploeggenote. Ook Ireen Wüst, die de 3.000 meter niet als prioriteit ziet, redde het niet met 4.02,36.

Bij Achtereekte was de opluchting groot. "Het was geen makkelijk voorseizoen. Ik dacht: gewoon vertrouwen houden en alles eruit gooien. Dat je dan derde wordt...", jubelde Achtereekte, die dit seizoen bij de wereldbekers steevast buiten de toptien eindigde.

"Mijn wegen richting goede races gaan wel vaker heel hobbelig. Veel mensen denken dan niet meer aan mij", refereerde Achtereekte aan haar weg richting het verrassende goud in 2018. Of ze dat in februari nog een keer kan? "Het moet echt nog beter. Dit was halte een."

  • NOS
    Het programma op het OKT op dinsdag 28 december
  • NOS
    Het programma op het OKT op woensdag 29 december
  • NOS
    Het programma op het OKT op donderdag 30 december

Bij het olympisch kwalificatietoernooi staat de matrix centraal. Om te bepalen welke negen schaatssters naar de Spelen mogen, heeft de schaatsbond een selectievolgorde opgesteld. Afstanden waarop Nederland de grootste kans heeft op olympisch eremetaal, staan het hoogst op de matrix.

De KNSB heeft Schouten als grootste medaillekandidaat aangemerkt. De afstanden waarop zij uitblinkt (5.000 meter, 3.000 meter en massastart) staan dan ook bovenaan. Ook de nummer twee op de 3.000 meter staat hoog.

De derde plaats van Achtereekte staat op plaats elf en geeft officieel nog geen recht op een startplaats. Maar omdat De Jong zich ook geplaatst heeft op de 1.000 meter en Schouten zeer waarschijnlijk wordt aangewezen voor de massastart, is het vrijwel zeker dat Achtereekte ook naar Peking mag.

Ingewikkeld? Bekijk de uitlegvideo hieronder en lees dit artikel over de matrix.

Olympische matrix: de ingewikkelde route voor een schaatser naar Peking

Irene Schouten kan in februari de langebaankoningin van Peking worden. Haar geheim? Niet meer elke dag trainen alsof morgen de Elfstedentocht verreden kan worden. Luister naar haar verhaal in de Olympische podcast.

Bekijk de volledige uitslag van de 3.000 meter hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl