NOS NieuwsAangepast

Geslaagde lancering van ruimtetelescoop die vroegste sterren moet gaan zien

In Frans-Guyana is met succes de James Webb-ruimtetelescoop gelanceerd. Dat gebeurde met een Ariane 5-raket vanaf de Europese ruimtevaartbasis in Kourou.

De lancering was vanwege technische problemen en een straffe wind al een paar keer uitgesteld, maar vandaag waren de omstandigheden goed. De telescoop werd voor de lancering opgevouwen in een speciaal aangepaste capsule van de raket, die zo'n drie minuten na de lancering werd afgestoten. Na 27 minuten werd de telescoop vervolgens losgelaten.

Zo zag de lancering eruit:

Ruimtetelescoop James Webb succesvol gelanceerd

De reis naar zijn eindbestemming, een baan rond de zon op ruim 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, duurt een week of vier. Gedurende die tijd zullen de onderdelen van de telescoop zich moeten ontvouwen, zoals het zonnescherm met het formaat van een tennisbaan.

Canada, Europa en de Verenigde Staten hebben samen aan het project gewerkt. Ook Nederlandse ontwerpers, ingenieurs en astronomen werkten de afgelopen 25 jaar mee aan twee van de vier wetenschappelijke projecten op de ruimtetelescoop.

Opluchting is groot

"We kijken nu uit naar de prachtige beelden en spectra die Webb zal genereren", zegt ESA-projectwetenschapper Antonella Nota. "De Europese astronomische gemeenschap kan niet wachten om de resultaten te zien." Europese wetenschappers krijgen in het eerste jaar van de ruimtetelescoop een derde van de zogeheten 'waarneemtijd'.

De Nederlandse astronoom Ewine van Dishoeck, die betrokken is bij het onderzoek dat de ruimtetelescoop zal gaan doen, is blij dat de lancering goed is gegaan. "Het spannendste deel van Webbs reis begint nu", zegt ze in een verklaring. "De komende weken worden het zonneschild en de spiegel uitgevouwen. Hoewel alles natuurlijk minutieus is getest, blijft dit enorm spannend."

De James Webb-telescoop is de opvolger van de befaamde Hubble uit 1990 en kan nog dieper de ruimte in kijken. De ontwikkelaars hopen dat hij zeker tien jaar meegaat en dat ze ermee het licht kunnen opvangen van de eerste sterren(stelsels) die na de oerknal ontstonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl