NOS NieuwsAangepast

Vijfde coronavaccin komt er, Novavax-prik is goedgekeurd

Het coronavaccin van farmaceut Novavax is goedgekeurd door de Europese Commissie na een positief advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Daarmee is dit het vijfde vaccin tegen het virus dat mag worden gebruikt in de Europese Unie.

Nuvaxovid is een zogeheten subunit-eiwitvaccin. Er zitten onder meer nagemaakte deeltjes in van het spike-eiwit, waar het coronavirus deels uit bestaat. Na een prik ermee maakt het lichaam antistoffen aan.

Bij de beoordeling van Nuvaxovid is in twee studies gekeken naar de werking van het vaccin, de bijwerkingen en de kwaliteit. Er zijn twee prikken van nodig, met drie weken ertussen. Zeven dagen na de tweede prik is de bescherming tegen ziekte maximaal. Aan beide studies hebben 45.000 mensen meegedaan.

Of het vaccin ook beschermt tegen de omikronvariant is nog niet duidelijk, dat wordt nu onderzocht door de fabrikant. Zo nodig wordt de samenstelling van het vaccin aangepast. De mogelijke bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van andere vaccins: pijn op de prikplek, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, niet lekker voelen. De klachten gaan in de regel na een paar dagen over.

'Niet wachten, beschikbare vaccins nemen'

Minister De Jonge zegt dat het waarschijnlijk nog even duurt voordat mensen Novavax krijgen. "Het is mooi dat er weer een vaccin bijkomt, maar het gaat nog wel even duren voordat ermee geprikt kan worden. De fabrikant denkt in het eerste of tweede kwartaal van 2022 te kunnen leveren. Ik zou er niet op wachten, maar gewoon de vaccins nemen die nu al beschikbaar zijn."

Van het Novavax-vaccin zijn 840.000 doses gekocht, schreef De Jonge begin deze maand in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem worden de vaccins gebruikt om het huidige aanbod aan te vullen. Nederland had volgens de zogeheten Advanced Purchase Agreement van de Europese Unie recht op 3,9 miljoen doses.

Onder meer DENK, de ChristenUnie en de SGP vroegen zich af waarom de minister er niet voor kiest om meer te bestellen. De partijen stellen dat er een ongevaccineerde groep is die wel een eiwit-vaccin wil hebben. Ze zeggen dat "keuzevrijheid tussen de verschillende coronavaccins die reeds beschikbaar zijn of beschikbaar komen bij kan dragen aan vergroting van de vaccinatiebereidheid."

De Jonge is van mening dat de overheid met het gereserveerde aantal Novavax-vaccins al genoeg inkoopt om die groep te bedienen. Dat geldt ook voor de groep die de huidige vaccins niet kan krijgen.

Meer dan voldoende vaccins ingekocht

Ook verklaarde de minister dat er niet meer eiwit-vaccins ingekocht worden omdat "er reeds meer dan voldoende, zeer goed werkende vaccins zijn ingekocht". Daarmee doelt hij op de vaccins die op dit moment al gebruikt zijn. De Jonge zegt verder dat er genoeg vaccins zijn ingekocht om "indien gewenst, alle Nederlanders van 12 jaar of ouder die dit willen te kunnen voorzien van een (booster-)vaccinatie".

"Dit is goed nieuws", reageert Cécile van Els, immunoloog bij het RIVM en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht op de goedkeuring van het vaccin. "We hebben op meerdere paarden gewed en met deze aanbeveling hebben we er een nieuw type vaccin bij, dat heel goed lijkt te werken. Het coronavirus heeft ons vaak verrast, dus het is goed om keuze te hebben qua vaccins."

Bovendien is dit vaccin volgens Van Els geschikt voor wereldwijd gebruik. "Je hoeft het niet in de vriezer te bewaren, dat maakt het makkelijk om te vervoeren en toe te dienen."

Van Els is het eens met de politieke partijen dat het nieuwe vaccin sommige ongevaccineerden over de streep kan trekken om toch te prikken. "Dit is een wat klassieker vaccin. Voor sommige mensen wekt dat meer vertrouwen dan een vaccin met de relatief nieuwe mRNA-technologie."

Uit onderzoek is gebleken dat deze groep soms wel bereid is het traditionelere subunit-eiwitvaccin te nemen, omdat ze zich er minder onzeker over voelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl