Ook Venray, Alkmaar en regio Rotterdam moeten van kabinet asielzoekers opvangen
Het demissionaire kabinet heeft nog eens drie gebieden aangewezen waar "acute noodopvanglocaties" komen voor de opvang van asielzoekers. Het gaat om Venray, Alkmaar en de regio Rotterdam. Eerder was al bekend dat Gorinchem en Enschede door het kabinet waren aangewezen als opvanglocatie. In Alkmaar wordt met spoed een pand van het Rijk omgebouwd voor asielopvang.
Staatssecretaris Broekers-Knol schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er vanwege de "noodsituatie geen andere mogelijkheid meer is". De betrokken gemeenteraden hebben niets over het besluit te zeggen en kunnen het ook niet terugdraaien.
De locaties zijn gekozen omdat ze volgens het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) snel beschikbaar zijn. Het COA gaat daar met de aangewezen gemeenten over in gesprek. Ook is rekening gehouden met "enige spreiding over het land".
Voor het einde van het jaar zijn er 2000 extra plekken nodig. Of dat met de nu aangewezen gemeenten wordt gehaald, staat niet vast. "Het valt niet uit te sluiten dat mogelijk binnenkort ook aan andere gemeenten een aanwijzing gegeven zal worden", kondigt Broekers aan.
Gemeenten en provincies hebben de afgelopen maanden duizenden extra opvangplekken geregeld en meer dan 10.000 woningen voor mensen met een verblijfsvergunning aangewezen. Broekers noemt dat "een grote prestatie" waar zij "erg dankbaar" voor is. Maar het is niet genoeg, zegt ze.
De asielinstroom is in de loop van dit jaar toegenomen doordat de coronareisbeperkingen deels zijn opgeheven. Ook komen er meer asielzoekers naar Nederland in het kader van gezinshereniging. Daarnaast zijn er meer dan 2000 Afghaanse evacués opgevangen.
Ondertussen zitten er in de asielopvang al meer mensen dan gepland. Broekers zegt dat er nog 12.000 vergunninghouders door zouden moeten stromen naar een woning in een gemeente. Ook is het lastig om mensen die geen recht hebben op verblijf in Nederland uit te zetten.
Zaterdag gebeld
De burgemeesters van Enschede en Gorinchem maakten de afgelopen dagen al bekend dat hun gemeenten zijn aangewezen door Broekers als opvanglocatie. Zij werden zaterdag gebeld door de staatssecretaris met deze mededeling.
Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem zegt dat de aanwijzing haar rauw op het dak viel, omdat zij al medewerking aan kleinschalige opvang had aangeboden. Burgemeester Bovens van Enschede vindt een aanwijzing een zwaar middel om het democratisch gekozen bestuur van gemeenten tot opvang te dwingen.
In de Nederlandse asielopvang is momenteel geen bed over. NOS op 3 zocht uit hoe dit komt: