Familie Rothschild akkoord: topstuk Rembrandt naar Nederland
De Vaandeldrager van Rembrandt komt definitief naar Nederland. Daarover is overeenstemming bereikt met de Franse bankiersfamilie Rothschild, laat demissionair minister Van Engelshoven weten.
De Nederlandse staat trekt 150 miljoen euro uit voor de aankoop van het topstuk, en ook de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds betalen samen 25 miljoen euro.
Gisteren werd bekend dat de Franse regering afziet van de aankoop en een exportlicentie wil afgeven. Het Rijksmuseum liet daarop weten alles op alles te willen zetten om het schilderij te verkrijgen, maar niet over voldoende geld te beschikken. Vanmorgen werd bekend dat het Rijk bereid was mee te betalen om het werk van Rembrandt hierheen te halen.
Volgens demissionair minister Van Engelshoven is het belangrijk om het schilderij aan te kopen:
De Vaandeldrager is volgens kenners het belangrijkste werk van Rembrandt dat nog in particuliere handen was. Het is de bedoeling dat het schilderij op tournee door Nederland gaat en in alle provincies te zien zal zijn. Uiteindelijk krijgt het een plek in het Rijksmuseum. In 2019 hing het daar ook al eens, op een expositie.
Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits vindt dat het schilderij in Nederland thuishoort omdat het "zo diep met de Nederlandse geschiedenis is verbonden en omdat Rembrandt een van de beroemdste schilders van Nederland is, die tot de absolute top behoort", zo zei hij eerder vandaag.
Het kabinet was al enige tijd bezig met de voorbereidingen om het doek hierheen te halen. Afgelopen weekend werden fractievoorzitters in de Tweede Kamer in vertrouwen geïnformeerd over het voornemen er 150 miljoen euro voor uit te trekken.
Schilderijen van Rembrandt zijn erg gewild en gaan de hele wereld over: