Paus zegent migranten op Lesbos, haalt uit naar 'Europese zelfzucht'
Bij zijn terugkeer op het Griekse eiland Lesbos heeft paus Franciscus uitgehaald naar wat hij omschrijft als Europese zelfzucht en onverschilligheid tegenover migranten. "Alstublieft, laten we een einde maken aan dit scheepswrak van de samenleving", zei hij in het vluchtelingenkamp daar.
Zie hier de speech die paus Franciscus gaf bij zijn bezoek aan het vluchtelingenkamp:
Volgens Franciscus heeft het hardvochtige migratiebeleid van Europa dodelijke gevolgen voor de mensen die hun land ontvluchten en in Europa asiel aan willen vragen. "We moeten onze ogen er niet voor sluiten."
De paus bezocht het nieuwe migratiekamp op Lesbos. Het grote vluchtelingenkamp Moria, waar de paus in 2016 nog te gast was, is vorig jaar afgebrand. Franciscus werd onthaald door migranten, die zich achter dranghekken op de route hadden verzameld. Ze namen selfies met de kerkleider en sommigen omhelsden hem. Ook legde de paus zijn hand op het hoofd van kinderen en andere aanwezigen.
Geen afstand, geen mondkapje
Bij dit persoonlijke contact was van anderhalve meter afstand houden geen sprake. Ook droeg de 84-jarige paus geen mondkapje, wat voor hem gebruikelijk is bij dit soort bezoeken. Daar is in het verleden kritiek op geuit vanuit de media. Franciscus is volledig gevaccineerd tegen covid-19 en heeft een boosterprik gehad.
Het bezoek aan Lesbos is onderdeel van een vijfdaagse rondreis in Griekenland en Cyprus. In beide landen riep hij tot een meer humaan immigratiebeleid.
Op vrijdag werd duidelijk dat een groep van zo'n 50 migranten op het eiland Cyprus onderdak krijgen in Italië. Een katholieke hulporganisatie zal zich over hen ontfermen, maakte het Vaticaan bekend. De actie is onderdeel van het bezoek van Franciscus aan Cyprus.
Toen hij in 2016 Lesbos bezocht, nam hij groep Syrische vluchtelingen mee terug naar Rome. Dat was op het hoogtepunt van de migratiecrisis toen er in ruim een jaar tijd een miljoen voornamelijk Syrische asielzoekers naar Europa kwamen. Bij het huidige bezoek aan Lesbos is er geen nieuwe groep migranten opgenomen door het Vaticaan.
Dodelijke pushbacks
Hulporganisaties slaan al langer alarm om zogenoemde pushbacks aan de grenzen van Europa: het met geweld terugsturen van migranten. Griekenland bijvoorbeeld ontkent dat dit gebeurt, maar migranten zeggen van wel.
In deze video legt NOS op 3 uit wat er over pushbacks bekend is: