Barel wil triatlonbond leiden, maar wordt niet gepruimd: 'Ik zeg waar het op staat'
Zijn handen jeuken om aan de slag te gaan als voorzitter van de Nederlandse Triathlon Bond. Toch heeft Rob Barel er weinig fiducie in dat hij de dinsdag vrijgekomen vacature in de nabije toekomst mag invullen.
Leer hem de huidige directeuren van de NTB kennen, klinkt het schamper uit de mond van de voormalig toptriatleet, in 1994 wereldkampioen op de klassieke triatlon. "Die mensen zijn veel te bang voor kritische geluiden."
Toeval of niet: uitgerekend op de dag dat het bestuur van de NTB bekend maakte op te stappen naar aanleiding van een atletenonderzoek over grensoverschrijdend gedrag bij het nationaal trainingscentrum in Sittard, zou Barel met datzelfde bestuur van de bond om de tafel zitten. "Niet om de boel te sussen, maar om eindelijk eens spijkers met koppen te slaan."
De 63-jarige Barel is blij met de uitkomst van het onderzoeksbureau Fijbes Consultancy. Naar aanleiding van die bevindingen stapte het huidige bestuur op. In een open brief eiste Barel, samen met vier andere oud-toptriatleten, al dat de verantwoordelijke bestuurders naar huis zouden worden gestuurd.
De strekking van het schrijven: voor iedereen die wanbeleid heeft veroorzaakt, is geen plek meer.
'Signalen onder tafel geveegd'
Barel: "Dat het bestuur opstapt, is een logische gevolgtrekking van de bevindingen van Fijbes. Wat wel vreemd is, is dat het management gewoon mag blijven zitten. Algemeen directeur Rembert Groenman en technisch directeur Adrie Berk bekleden al sinds 2003 die posities. In die hoedanigheid hebben zij de cultuur die deze misstanden mogelijk maakte gecreëerd en in stand gehouden."
"Zij zijn niet direct verantwoordelijk voor hetgeen daar is voorgevallen", verduidelijkt Barel. "Maar ze hebben wel de signalen over pesten, oneerlijke concurrentie en ongezonde druk onder tafel geveegd."
De huidige directeuren zijn veel te bang voor kritische geluiden
De voormalige triatleet draait niet om de hete brij heen. "Het zou pas van een serieuze breuk met het verleden getuigen wanneer Groenman en Berk opstappen. Wanneer deze directeuren blijven zitten en straks ook nog eens verantwoordelijk worden voor het benoemen van een nieuw bestuur, geeft dat de slachtoffers weinig vertrouwen."
"Want als deze directeuren die vrijbrief krijgen, gaan ze medestanders polsen en blijft alles bij het oude. Het zou mijn voorkeur hebben wanneer de leden van de bond de nieuwe bestuurders naar voren schuiven."
'Bond durft trainers niet te ontslaan'
In Barels optiek zou ook de bezem door de trainersstaf van de NTB moeten. Die is volgens het rapport van Fijbes grotendeels verantwoordelijk voor het grensoverschrijdend gedrag. De coaches zijn "op pedagogisch, didactisch en groepsdynamisch vlak beperkt", zo valt te lezen.
"Het is onterecht dat die trainers mogen blijven zitten. De NTB durft het alleen niet aan om die lui te ontslaan. Dat gaat wellicht heel veel geld kosten en dat is er niet. De triatlonbond staat er financieel niet florissant voor."
"Anderhalf jaar ellende vanwege corona en interne problemen zijn er de oorzaak van dat de NTB zich financieel weinig kan permitteren. Het ontslaan van een aantal trainers zou heel pijnlijk worden. Toch hoop ik, in het belang van de sport, dat de toekomstige bestuurders inzien dat het ontslag van de verantwoordelijke coaches een goede stap is."
'Tijd om actie te ondernemen'
Maar wat graag zou Barel hoogstpersoonlijk de dolende triatlonbond bij de hand nemen en door de crisis loodsen. "Er moet een bestuur komen dat met een frisse blik naar de situatie kijkt. Een mengeling van klassieke bestuurders en oud-sporters die hun ervaringen uit het veld meenemen en weten wat de valkuilen zijn."
"Ik zie het wel zitten om met een goed team aan de slag te gaan. Het is de hoogste tijd om actie te ondernemen en de huidige toppers in staat te stellen binnen een veilige omgeving tot topprestaties te komen. Mijn wens is om deze generatie atleten net zo'n mooie carrière te gunnen als ik die heb gekend. Zonder angst, jaloezie en ongemak."
Op het bondsbureau hebben ze mijn nummer. Ze mogen me bellen.
Hij plaatst daarbij wel een kleine disclaimer. Barel zal geen blad voor de mond nemen. "Ik zeg nu eenmaal waar het op staat. Wie kritiek buiten de deur houdt, zorgt voor een situatie waarin ellende woekert. Dan krijg je een situatie zoals nu, waarin sprake is van een explosie aan klachten. Daar is niemand bij gebaat."
Barel kan het niet vaak genoeg herhalen. "Ik sta te popelen om aan de slag te gaan. Op het bondsbureau hebben ze mijn nummer. Ze mogen me bellen."