Frankrijk bestraft twee Britse vissersboten voor overtreden Brexitregels
Frankrijk heeft vannacht twee Britse vissersboten bestraft die aan het vissen waren voor de Franse kust bij Le Havre. Een van de boten werd door de autoriteiten naar de haven van de kustplaats gestuurd, en daar aan de ketting gelegd. De kapitein riskeert juridische stappen en de gevangen vis wordt mogelijk in beslag genomen.
De andere boot kreeg een boete omdat de Franse autoriteiten niet aan boord werden gelaten. Volgens de Franse autoriteiten hebben Britse schepen geen vergunning om in Franse wateren te vissen, als gevolg van de Brexit.
Maar volgens de Britse minister Eunice van Milieuzaken klopt dit in het geval van de in beslag genomen boot niet. Hij zegt niet te weten waarom de Fransen hebben ingegrepen. "Deze boot stond op de lijst met vergunningen die aan de Europese Unie is doorgegeven. Het klopt dus niet dat wij te laat waren met het verstrekken van de vergunning."
Spanning
Het incident komt op een moment dat de spanning over de viswateren steeds verder oploopt. Gisteren publiceerde Frankrijk een lijst met sancties die vanaf 2 november van kracht kunnen worden. Frankrijk heeft aangekondigd dat dan alle Britse producten die aan land komen systematisch door de douane worden gecontroleerd.
Ook kondigde de Franse minister van zeezaken aan dat de Britten geleidelijk aan niet meer welkom zijn in zes havens waar ze nu hun gevangen vis aan land brengen. Deze maatregel wordt ingevoerd tenzij de Britten voor aankomende dinsdag inbinden, zei de minister tegen de Franse radiozender RTL.
Jersey en Guernsey
Londen en Parijs maken al sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie ruzie over visvergunningen voor Fransen, met name rond de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey. In het Brexit-akkoord is afgesproken dat Europese vissers visvergunningen krijgen voor een zone van zes tot twaalf zeemijl uit de Britse kust.
De Fransen vinden dat het Verenigd Koninkrijk te weinig vergunningen afgeeft waarmee Fransen in Britse wateren mogen vissen. Maar volgens de Britse overheid kunnen kleine vissersschepen niet aantonen dat ze voor de Brexit ook in Britse wateren visten.
De Britse minister Eustice dringt nu aan op deëscalatie van het conflict. Ook de Fransen hebben gezegd in gesprek te willen blijven over de territoriale wateren. Beide landen beschuldigen elkaar van het breken van de afspraken die zijn gemaakt rond de Brexit.