Dringende oproep kabinet levert bij vijf provincies extra plaatsen voor asielzoekers op
Tot nu toe hebben vijf provincies gehoor gegeven aan de dringende oproep van het kabinet om nog dit weekend met extra opvangplekken voor asielzoekers te komen. Dat zijn Zeeland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Utrecht.
Friesland en Groningen vinden dat nu andere provincies aan de beurt zijn en de overige provincies komen in ieder geval vandaag niet met een aanbod.
Het kabinet riep de provincies vrijdag op om dit weekend elk honderd extra opvangplekken aan te bieden. Dit vanwege de noodsituatie in het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel waar mensen deze week op de grond moesten slapen omdat er 750 asielzoekers verbleven, terwijl er er maar plek is voor 275.
Half jaar beschikbaar
In Drenthe zijn sinds gisteren 150 asielzoekers ondergebracht in een voormalig hotel in Emmen. Deze opvangplek zou eigenlijk pas volgende week opengaan, maar dat is nu dus een week vervroegd.
In Zeeland komen zo'n 100 asielzoekers aan in een evenementencentrum in Middelburg. Eind volgende week volgen nog eens 100 tot 150 mensen.
Overijssel, Flevoland en Utrecht meldden zich met respectievelijk 100 plekken in Hengelo, 90 in Dronten en 100 in hotels in Amersfoort en Utrecht.
Het verschilt per locatie hoe lang de plekken beschikbaar zijn. Zo is het voormalige hotel in Emmen tot 8 januari vrij voor de opvang. In Zeeland is het evenementencentrum in elk geval het komende half jaar beschikbaar, met een optie voor een half jaar extra.
Meer dan zou hoeven
Friesland en Groningen komen met niets. Friesland vindt dat het nu de beurt is aan andere provincies, "omdat wij met 1250 asielzoekers al meer doen dan zou hoeven", aldus een woordvoerder.
Groningen zegt vrijgesteld te zijn vanwege de aanwezigheid van het nu overbevolkte aanmeldcentrum in Ter Apel en de recent geregelde opvang op andere plekken.
Noord-Holland is optimistisch dat het streefgetal gehaald gaat worden. "We hebben meerdere locaties op het oog. Dat getal van 100 moeten we zeker halen", zegt een woordvoerder.
Gelderland, Limburg, Zuid-Holland en Noord-Brabant zeggen nog niets bekend te kunnen maken.
NOS op 3 zocht uit hoe het komt dat er momenteel geen bed over is in de asielopvang:
Morgen is er opnieuw overleg tussen staatssecretaris Broekers-Knol van Asielzaken, de ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Ollongren van Binnenlandse Zaken en de commissarissen van de koning.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid was de oproep van het kabinet voor alle provincies bedoeld. Van vrijstellingen is geen sprake. "Wel is vooral een appèl gedaan op provincies en gemeenten die nog weinig hebben gedaan tot nu toe."
De gevraagde opvangplekken komen boven op de 4000 waar Broekers-Knol eind augustus om vroeg. Van die 4000 zijn er pas 1000 gerealiseerd.