Aanval hooligans Feyenoord op Duitse clubleiding in Rotterdams restaurant
In een restaurant in het centrum van Rotterdam is gisteravond de clubleiding van Union Berlin aangevallen door hooligans van Feyenoord. De Duitse club speelt vanavond in De Kuip in de Conference League tegen de Rotterdamse ploeg.
Volgens de politie hadden tientallen Feyenoordfans zich gisteravond in het centrum verzameld. Toen een deel daarvan aankwam bij het restaurant, werd er met stoelen en andere voorwerpen gegooid. De politie bevestigt dat een 25-jarige persoon is aangehouden nadat de agenten hadden ingegrepen.
Het restaurant reageert geschokt op de aanval van gisteravond:
"Het is nog onduidelijk of het een gerichte actie was tegen de clublieden", zegt NOS-sportcommentator Arman Avsaroglu. "Het lijkt erop dat een aantal mensen dat zich supporter noemt een aantal mensen in het Union-tenue zag zitten en toen heeft besloten hen lastig te vallen."
Gewonde
De Duitse krant Berliner Kurier schrijft dat er op het moment van de aanval 25 mensen van de voetbalclub aan het eten waren in een tapasrestaurant, onder wie de clubleiding. Eén van hen is met verwondingen aan het hoofd naar het ziekenhuis vervoerd.
"Er is gelukkig niemand zwaargewond geraakt. Op zoiets reken je niet", zegt een Union-woordvoerder tegen het Duitse persbureau DPA. Hij zegt dat ook vrouwen en ouderen deel uitmaakten van de aangevallen groep.
Excuses
Feyenoord veroordeelt de aanval in een verklaring op zijn website in scherpe bewoordingen en noemt het voorval krankzinnig, totaal verwerpelijk en een laffe daad. "De club kan er niet over uit dat mensen denken dat het op enige wijze acceptabel is om dergelijk gedrag te vertonen."
De club onderstreept dat de rivaliteit tussen de elftallen alleen op het veld thuishoort. "Voor personen die daar anders over denken is nul komma nul plaats bij de club."
De Rotterdammers bieden de Duitse collega's excuses aan voor de geweldsuitbarsting. Union dankt Feyenoord via Twitter voor de duidelijke taal:
In Duitse media wordt een verband gelegd met de oorlogsgeschiedenis van Rotterdam. "Het is bekend dat de Duits-Nederlandse voetbalrelatie al niet bijzonder goed is. Vooral in Rotterdam, de stad die als meeste geleden heeft onder het oorlogsgeweld van nazi-Duitsland, zijn de bedenkingen over de Duitsers groot", redeneert de Berliner Kurier. "Toch rechtvaardigt dat niet zo'n aanval."
Er zijn volgens de regionale omroep Rijnmond ongeveer 2500 Union-supporters afgereisd naar Rotterdam. Zij worden door hun club opgeroepen naar de Oude Haven te gaan, om vandaaruit met bussen naar De Kuip te gaan.
Volgens commentator Avsaroglu houdt de stad de adem in. "De stad heeft in jaren niet zo'n grote groep uit-supporters gezien en Union staat ook nog bekend als een rauwe club met fanatieke supporters, dus er is angst voor ongeregeldheden. De politie staat op scherp vanavond."