Ophef na prijzenregen voor Indiase hockeyers: 'Falen van verkiezingssysteem'
De verkiezing van de beste hockeyers ter wereld heeft dit jaar tot opvallend veel ophef geleid. Wat is er aan de hand? Alle prijzen in de verkiezing, georganiseerd door hockeyfederatie FIH, gingen naar India.
En dat terwijl het land op de Olympische Spelen geen goud won. De titels gingen in Tokio immers naar Nederland (vrouwen) en België (mannen).
De grote boosdoener lijkt hoogstwaarschijnlijk de kracht van het meestemmende publiek te zijn. De Indiase hockeyfans zouden massaal op hun hockeyende landgenoten hebben gestemd.
'Aanfluiting'
Met name onze zuiderburen kunnen de uitkomst van de verkiezing niet waarderen. "Ik vind het een aanfluiting", zei de Nederlandse bondscoach Michel van den Heuvel van de Belgen tegen Sporza.
"India heeft het goed gedaan op de Spelen en had zeker enkele prijzen mogen of kunnen krijgen, maar dat alle prijzen naar hen gaan, geeft aan hoe dodgy (onbetrouwbaar, red.) het is..."
Falen van het systeem
De Belgische hockeybond uitte ook via sociale media zijn grote ongenoegen. "We hebben een ploeg die goud heeft gewonnen en in elke categorie meerdere genomineerden had", luidde de verklaring.
"Toch wint het geen enkele award. Dat bewijst het falen van het verkiezingssysteem. We zullen met FIH samenwerken om in de toekomst tot een eerlijker systeem te komen."
Bij de mannen werd de Australiër Graham Reid, de bondscoach van India, gekozen tot coach van het jaar. De Indiase hockeyers pakten brons in Tokio. Harmanpreet Singh werd gekozen tot beste hockeyer ter wereld. Ook de beste keeper en het grootste talent bij zowel de mannen als de vrouwen komen uit India.
De Nederlander Sjoerd Marijne, de coach van India, kreeg bij vrouwenteams de meeste stemmen. Hij werd met zijn team vierde op de Spelen. Alyson Annan, de bondscoach van Nederland, eindigde als tweede.
Technisch directeur Jeroen Bijl van de Nederlandse hockeybond KNHB sprak vooral van 'grote verbazing'. "Als het publiek mee mag stemmen, dan wordt het heel bijzonder. Acht prijzen voor India. Dat kan eigenlijk niet..."
Bijl weet niet of er vanuit Nederland nog een verklaring over deze verkiezing moet komen. "Ik ben niet gigantisch gefrustreerd hierover. Ik weet ook niet of we hier een issue van moeten maken. Het is vooral een vreemde zaak. En je kunt je afvragen of zo'n dergelijke stemming goed voor het hockey is."