Nachtclubs dicht om middernacht? Dan maar 'vroeg pieken'
Discotheken en nachtclubs mogen op 25 september de deuren openen, mits ze net als andere horeca om middernacht weer sluiten.
"Absurd", luidde de kritiek. "Dan blijven clubs in feite gesloten", zei Koninklijke Horeca Nederland (KHN), want wie voor middernacht in een discotheek komt treft daar meestal een lege dansvloer - en dus geen omzet. Ook een kort geding dat de branchevereniging deze week had aangespannen veranderde niets aan de kabinetsplannen.
Maar nachtclubs lijken niet voor een gat te vangen. "Dan maar vroeg pieken", zegt programmeur Michiel Peeters van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. "Kan het niet na middernacht? Dan maar in de vooravond. We hebben nu al acht dansavonden van 19.30 uur tot middernacht in de agenda staan. Een aantal is al uitverkocht. Mensen hebben behoefte aan de dansvloer."
Dansen tot je voeten pijn doen, en toch op tijd in bed liggen. Demissionair minister De Jonge reageerde vrijdag na de ministerraad positief op dit nieuwe uitgaansfenomeen. "Prima. Gewoon doen." Wel benadrukte hij dat bezoekers een coronatoegangsbewijs nodig hebben en dat locaties tot 75 procent van hun zaalcapaciteit mogen gebruiken.
Op Twitter wordt positief gereageerd op 'vroeg pieken':
Door het hele land staan vanaf 25 september vroege feesten in clubs en discotheken in de agenda. In het Klokgebouw in Eindhoven, een locatie waar normaal gesproken 10.000 bezoekers kunnen feesten, wordt op 25 september een dancefeest voor 7000 mensen gehouden. Vanaf 13.00 uur 's middags. Normaal heet het evenement Nachtcollege, nu is het een Dagcollege. Organisator Joost Holthuizen: "Op de dag van de persconferentie zagen we de kaartverkoop omhoogschieten en verkochten we binnen een paar uur 600 kaarten."
Hicham Laaboudi (23) is een van de feestgangers. Hij kan niet wachten: "Met duizenden mensen is het toch beter dan alleen thuis met je speakertje. Een maand geleden heb ik voor het laatst gefeest, daar ben ik speciaal voor naar Berlijn gegaan. Daar hielden ze feesten voor gevaccineerden. Surrealistisch was het, als vanouds. En fijn om mensen te ontmoeten buiten je eigen kring."
Hoewel Laaboudi blij is dat feesten bijna weer kan, wil hij uiteindelijk niet altijd 'vroeg pieken'. "De nacht associeer ik meer met vrije tijd. De dag meer met school en werk."
Blijvende trend?
Toch wordt feesten bij daglicht volgens gedragspsycholoog Sabine Jansen al sinds de toenemende populariteit van festivals meer geaccepteerd. Maar of het een blijvende trend is? "Ik denk dat de nachtcultuur nooit echt verdwijnt. Het gevoel van saamhorigheid is in een donkere club toch groter dan op een zonovergoten terras. Grenzen vervagen in het donker, zeker onder invloed van alcohol."
Mensen spreken sneller een wildvreemde aan in een club, dan in de supermarkt, zegt Jansen. "En juist daaraan hebben we na corona veel behoefte: het leren kennen van nieuwe mensen."
Niet alleen voor het nachtleven, ook de evenementenbranche én feestliefhebbers gingen vorig weekend de straat op om te demonstreren voor heropening van de sector:
Anke Straten, clubmanager van Bret in Amsterdam, vindt dagfeesten zelfs leuker dan de nacht. "'s Nachts gaan mensen indrinken. Overdag is de sfeer relaxter bij ons. Ook wij organiseren 'vroeg pieken-feestjes', en die zijn stuk voor stuk uitverkocht."
Nachtprogrammeur Peeters van Tivoli denkt dat de animo voor vroege feesten ook na corona blijft bestaan. "Ja, er ontstaat nu meer ruimte voor avonddansen. Maar als je 18 bent of student, dan wil je niet tussen de veertigers dansen." Dus de nacht keert terug zodra het mag van het kabinet. Peeters: "Ja, het heeft iets magisch als jij staat te dansen, terwijl de rest van de wereld slaapt."