Een toestel met militairen en ambassademedewerkers uit Afghanistan landt op Vliegbasis Eindhoven
NOS NieuwsAangepast

'Kabinet negeerde noodoproepen Afghaans personeel ambassade'

Het kabinet heeft noodoproepen van Afghaanse ambassademedewerkers maandenlang genegeerd. Dat zou blijken uit correspondentie tussen Kabul en Den Haag, die de Volkskrant in handen heeft.

Volgens de krant smeekten de ambassadeur en lokale stafleden al sinds maart 2020 om voorbereidingen te treffen, zodat zij en hun familie snel konden vertrekken als de opmars van de Taliban zou doorzetten.

Maar de ministers Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken) namen tot twee dagen voor de val van de Afghaanse hoofdstad geen besluit over het moment waarop lokale medewerkers van de ambassade en hun gezin in veiligheid gebracht zouden worden en of "inwonende en afhankelijke familieleden" mochten meereizen. Onder hen was personeel dat al twintig jaar voor Nederland werkte, schrijft de Volkskrant.

'Kerngezin'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen de NOS dat het de conclusies uit het artikel niet deelt. Het stelt dat de ambassademedewerkers zo lang mogelijk hebben doorgewerkt, omdat zij nodig waren voor de afhandeling van de tolkenregeling. Ook zou de val van Kabul "onvoorzien snel" zijn gekomen.

Het ministerie zegt dat alle 37 lokale medewerkers, met hun partner en kinderen, vier dagen na de inname van de stad geëvacueerd waren. In totaal gaat het dan om 210 mensen. Daarmee zou het kabinet zich aan zijn besluit van 9 juli van dit jaar hebben gehouden om deze mensen met hun "kerngezin" zo snel mogelijk te helpen.

Volgens het feitenrelaas dat het kabinet vorige week naar de Tweede Kamer stuurde is op 14 augustus, een dag voor de val van Kabul, alsnog besloten dat ook enkele "inwonende en afhankelijke familieleden", die geen deel uitmaken van het "kerngezin" mochten meereizen, omdat het ambassadepersoneel geen tijd gehad hen nog ergens anders in veiligheid te brengen. Maar het kabinet zei daarbij dat de evacuatie in het algemeen beperkt bleef tot het "kerngezin".

Kamerdebat uitgesteld

Bij aanvang van het debat over Afghanistan met premier Rutte en met Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol, heeft de Kamer om uitstel gevraagd. Gisteravond laat kwam er nog een brief van de laatste drie bewindslieden. De Kamerleden willen meer tijd om die te lezen. Ook willen ze naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant aanvullende stukken hebben. Om 14.00 uur komt de Kamer opnieuw bij elkaar. De Kamerleden zullen dan besluiten of ze voldoende informatie hebben om het debat te laten beginnen.

In de brief van gisteravond staat onder meer dat niet alle Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt, de komende tijd kunnen worden geëvacueerd, omdat de omstandigheden te veel verslechterd zijn. Ook staat erin dat er 22 tolken en hun gezinnen zijn achtergebleven.

De Kamer wil dat er een onafhankelijk onderzoek naar de evacuaties uit Afghanistan wordt gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl