Veel besmettingen bij kinderen, wat betekent dat voor advies over klassenquarantaine?
De afgelopen week zijn voor het eerst in maanden de meeste besmettingen gemeld bij kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Ook in de leeftijd van 5 tot 9 jaar zijn er relatief veel coronagevallen; volgens de laatste RIVM-cijfers zijn de twee groepen goed voor ruim 20 procent van alle besmettingen. Onder die leeftijdsgroepen wordt overigens ook veel getest.
De cijfers komen een dag na het advies van het Outbreak Management Team om basisschoolklassen vanaf 20 september niet meer in quarantaine te zetten als een leerling besmet is. Alleen leerlingen die nauw contact hadden met het besmette kind zouden thuis moeten blijven. Hoe logisch is dat, nu er relatief veel besmettingen zijn bij basisschoolkinderen?
'Gaat om vaccinatiegraad'
Kinderarts en OMT-lid Károly Illy, die het advies gisteren naar buiten bracht, wil meteen iets duidelijk maken: "Het gaat bij dat advies niet zozeer om kinderen die besmet kunnen raken. Het gaat er meer om dat de vaccinatiegraad van volwassenen later deze maand zo hoog is, dat je afscheid kunt nemen van een extreme maatregel als de klassenquarantaine."
Met andere woorden: het schild rond kwetsbaren en volwassenen is dan naar verwachting zo stevig, dat een hele klas naar huis sturen volgens het OMT niet meer nodig is. "Want dat heeft ongelofelijk veel gevolgen voor kinderen, zowel voor hun onderwijs als voor hun sociale contacten."
Het kan er wel toe leiden dat meer kinderen het coronavirus gaan krijgen en zo antistoffen gaan ontwikkelen, zegt Illy. Dat is ook wat nu te zien is in de RIVM-cijfers. "Waar we alleen niet meer zo bang voor zijn, is dat daardoor de zorg in de knel komt. Dat kinderen het virus onderling wat meer dan voorheen doorgeven, dat zij dan zo."
Dat de klassenquarantaine mogelijk verdwijnt is voor de ene schooldirecteur een opluchting, andere zien bezwaren:
Volgens het RIVM werd afgelopen week 12,5 procent van de herleidbare besmettingen opgelopen in een kinderopvang of een school. Dat is ongeveer evenveel als voor de zomervakantie. De GGD Utrecht zei in Nieuws en Co op NPO Radio 1 dat veel kinderen hun besmetting juist niet op school oplopen, maar thuis en dan positief op school komen. Van scholen als besmettingshaarden is volgens de GGD geen sprake.
'Epidemie remmen niet meer zo nodig'
Frits Rosendaal, epidemioloog aan het LUMC, ziet in het RIVM-overzicht zelfs een goed teken. "Je kunt zeggen: kinderen springen eruit omdat er veel minder besmettingen zijn bij ouderen die gevaccineerd zijn." Alleen het aandeel in het totale aantal besmettingen zegt niet zoveel, en de absolute cijfers (ruim 3700 besmettingen bij 5- tot 14-jarigen) zijn volgens hem niet alarmerend.
Rosendaal deelt Illy's standpunt dat het middel van klassenquarantaine straks erger is dan de kwaal van de pandemie. "Het was niet alleen bedoeld om te voorkomen dat kinderen besmet raakten, maar ook om hun docenten en ouders te beschermen." Die zijn nu voldoende beschermd, zegt de epidemioloog, en kinderen worden doorgaans niet ernstig ziek van corona. "De epidemie remmen is nu gewoon niet meer zo nodig, zeker niet bij kinderen."
Daar komt volgens Rosendaal bij dat kinderen het coronavirus op termijn toch wel gaan krijgen. Kinderen onder de 12 jaar kunnen zich niet laten vaccineren; Jaap van Dissel van het RIVM zei vorige maand dat alle ongevaccineerden vroeg of laat besmet zullen raken. Rosendaal: "Ik vind het geen gekke gedachte dat op enig moment andere aspecten voor het welzijn van kinderen de overhand krijgen."
OMT-lid Illy wil overigens niet helemaal uitsluiten dat er nog wat verandert aan het advies voor het beëindigen van klassenquarantaine. "We hebben vrijdag weer overleg en ik ga ervan uit dat we er dan weer over spreken."