Overheidsfonds voor waterschade gelanceerd, andere regelingen nog in de maak
Er is een overheidsfonds ingesteld voor particulieren, bedrijven en organisaties om onverzekerbare waterschade vergoed te krijgen. Het gaat om schade door de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant van vorige maand. Het demissionaire kabinet laat bij de bekendmaking weten ruimhartig te zijn in de vergoeding van de schade.
De regeling betreft schade die niet verzekerbaar, niet verhaalbaar en niet vermijdbaar is. Dit overheidsfonds vergoedt dus geen omzetverlies, maar minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil naar eigen zeggen niemand laten vallen. "We gaan nog verder kijken naar dingen die uitgesloten zijn in de regeling, zoals omzetverlies van ondernemers", zei hij na de ministerraad. "De komende weken gaan we in gesprek met de gemeenten, provincies en ondernemersvertegenwoordigers."
Deels vergoed
Omdat de overstromingen 'in formele zin' tot een ramp zijn uitgeroepen, geldt de Wet tegemoetkoming bij schade. Voor elke ramp geldt een nieuwe regeling en sinds vandaag is duidelijk hoe die eruitziet voor de overstromingen in Limburg en Brabant. De overheid betaalt de schade deels. Voor verschillende soorten schade gelden verschillende percentages en er zijn grensbedragen voor de tegemoetkoming aan bedrijven.
De gedupeerde Marese Baten keek met spanning naar de uitkomst van de ministerraad, waarin werd gesproken over een overheidsfonds:
Zo wordt schade aan de woning voor 90 procent vergoed en voor de inboedel geldt een maximumvergoeding van 36.000 euro. Voor ondernemers betaalt de overheid onder meer twee derde van de opruimkosten. En als ondernemers bijvoorbeeld schade aan hun pand hebben boven de 6014 euro, krijgen zij 65 procent van de schade vergoed.
Het demissionaire kabinet heeft geen maximumbedrag aan de totale regeling gehangen. Dat is bewust, zei Grapperhaus. De regeling is bedoeld voor iedereen die ervoor in aanmerking komt, "wat dat ook kost". Ook de lokale overheden kunnen een vergoeding krijgen uit het fonds, voor bijvoorbeeld schade aan openbare wegen en gebouwen.
Verder kijken naar onverzekerde schade
Of onverzekerde schade ook wordt gedekt, moet door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden bekeken. "Er moet in alle gevallen worden nagegaan wat aan schade is geleden, wat er verzekerd is geweest en wat er niet verzekerbaar was", aldus Grapperhaus. "De RVO gaat nu goed bekijken hoe bepaalde verzekeringen in elkaar zitten."
Om een vergoeding te krijgen uit het overheidsfonds kunnen particulieren, ondernemers en andere organisaties bij het meldpunt van de RVO terecht. Dat meldpunt is sinds afgelopen maandag al open. Het fonds zal zo snel mogelijk in werking treden, zegt het kabinet.
Zijn we klaar voor watersnoodrisico's in de toekomst? NOS op 3 zocht het uit: