NASA zoekt deelnemers voor Marssimulatie: jaar lang in een geprinte basis
Ruimtevaartorganisatie NASA zoekt mensen die een jaar lang willen meedoen aan een gesimuleerde Marsmissie. Die begint in de herfst van volgend jaar in een basis die met een 3D-printer is gefabriceerd in Houston.
Met de missie wil NASA bestuderen hoe astronauten zich gedragen onder het regime van een langdurige simulatie. De komende jaren zullen astronauten in het Artemis-programma langdurige missies naar de maan gaan maken, later mogelijk gevolgd door bemande Marsmissies.
Er komen tot 2026 in totaal drie van de zogeheten Analog-missies in de habitat, die Mars Dune Alpha heet. Per missie nemen vier mensen deel aan de simulatie in de basis, die zo'n 157 vierkante meter groot is.
Een impressie van de 3D-geprinte habitat:
In die beperkte ruimte krijgen de bewoners straks te maken met allerlei uitdagingen zoals falende apparatuur, vertraagde communicatie en tekorten aan bepaalde benodigdheden. De deelnemers zullen ook gesimuleerde ruimtewandelingetjes maken en wetenschappelijk onderzoek doen.
Met de resultaten wil NASA methoden en technologieën ontwikkelen waarmee problemen tijdens langdurige Maan- en Marsmissies kunnen worden voorkomen of opgelost.
Niet iedereen komt voor de simulatiemissies in aanmerking. NASA zoekt alleen niet-rokende Amerikanen tussen de 30 en 55 jaar met een afgeronde bèta-studie of minstens 2000 vlieguren als piloot. Ook kandidaten met een medische studie en testpiloten maken een kans.
Het is niet voor het eerst dat een groep vrijwilligers zich voor langere tijd afzondert in een nagebouwde Marsbasis op aarde. Zo zijn er regelmatig simulaties in de HI-SEAS-habitat op Hawaï. In 2010 lieten zes mensen zich 520 dagen lang opsluiten in een geïsoleerd complex in Moskou voor de Mars-500-missie. NASA is ook betrokken bij een nieuwe studie naar de effecten van langdurige isolatie in Rusland.