Waterkanon en traangas ingezet bij protesten Beiroet
Ordetroepen hebben een waterkanon en traangas ingezet bij protesten in de Libanese hoofdstad Beiroet. Demonstranten gooiden stenen naar het parlementsgebouw.
Het Libanese Rode Kruis meldt op Twitter dat er tientalen gewonden zijn gevallen bij de protesten. Ongeveer tien zijn naar het ziekenhuis gebracht. 71 slachtoffers zijn ter plekke behandeld aan hun verwondingen.
Enkele demonstranten probeerden over het hek te klimmen:
De betogers zijn boos over hoe er met de slachtoffers van de grote explosie in de haven wordt omgegaan, vandaag exact een jaar geleden. Ook is er onvrede over het feit dat verantwoordelijken de dans ontspringen en vanwege de verslechterde leefomstandigheden. Libanon verkeert in een grote economische en politieke crisis. De Libanese pond is nog een fractie waard van wat die ooit was.
Al het glas, ijzer en allerlei andere brokstukken van de explosie van destijds zijn weggehaald, maar over het algemeen verloopt de wederopbouw moeizaam. In de haven, de plek van de ramp, is amper iets opgeruimd. Sommige kantoren, flats en andere gebouwen zijn inmiddels wel weer opgeknapt.
In deze video zie je hoe delen van de stad er vlak na de explosie uitzagen en hoe ze er nu uitzien:
Duizenden mensen kwamen in de hoofdstad bijeen om de explosie te herdenken. Ze hielden foto's van de slachtoffers vast en eisen gerechtigheid, schrijft de Libanese krant The Daily Star. Er werden schoten in de lucht gelost.
Dag van nationale rouw
Voor vandaag is een dag van nationale rouw afgekondigd. Om 17.07 werd een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers gestart. Dat was het precieze moment van de explosie, waarbij 218 mensen omkwamen en duizenden gewond raakten. Op dat tijdstip werd een minuut stilte gehouden.
Exact een jaar geleden ontplofte bij een brand 2750 ton ammoniumnitraat dat lag opgeslagen in een loods in de haven van Beiroet. De ravage was enorm; duizenden mensen werden dakloos en kantoren, winkels en andere panden werden verwoest.
Na de explosie zijn er zo'n 25 mensen opgepakt die in verband werden gebracht met de ramp, veelal havenarbeiders en douanebeambten. Inmiddels zijn dertien van hen weer vrijgelaten.