Kamminga pakt in Tokio historisch zilver op 100 schoolslag achter Peaty
Arno Kamminga heeft zich in de olympische finale van de 100 meter schoolslag verzekerd van een zilveren medaille. Met zijn tijd van 58,00 hoefde hij in Tokio alleen, zoals verwacht, de Britse titelverdediger Adam Peaty voor zich te dulden: 57,37.
De voormalige reddingzwemmer uit Katwijk, die als tweede naar de finale ging, zwom in het Tokyo Aquatics Centre voor de eerste maal in zijn loopbaan een finale op een groot mondiaal titeltoernooi. Het brons ging naar de Italiaan Nicolo Martinenghi: 58,33.
Met zijn tactisch sterke race werd de 25-jarige Kamminga de derde Nederlandse man die ooit een medaille pakt op een individueel nummer. Wieger Mensonides en Pieter van den Hoogenband, de huidige chef de mission van TeamNL, gingen hem voor. Mensonides won brons op de 200 school tijdens Rome 1960, VdH pakte in 2000 goud op de 100 en 200 vrij in Sydney en prolongeerde de titel op de 100 vrij op de Spelen van 2004 in Athene.
Besef is er nog niet
"Het besef wat me zojuist is overkomen is er nog niet", stamelde Kamminga enkele minuten na zijn race. "Ik heb er echt geen woorden voor. Van tevoren wist ik dat ik hiertoe in staat was. Ik bedoel: je gaat niet voor niets met de tweede tijd naar de finale. Maar je moet het dan natuurlijk wel gewoon nog even doen."
Het zilver van Kamminga (25) is de derde medaille van Nederland op deze Spelen. Eerder pakten ook de gemengde handboogschutters en wielrenster Annemiek van Vleuten zilver.
Historisch
Kamminga was de eerste Nederlander die zijn opwachting maakte in een olympische finale op de 100 school. De beste prestatie stond tot op heden op naam van Ron Dekker, die tijdens de Spelen van 1988 in Seoel na een swim-off de eindstrijd miste.
Met zijn solide race toonde Kamminga aan over de gave te beschikken het hoofd op het juiste moment koel te kunnen houden. "Ik voelde in de voorstartruimte heel veel spanning. Op zich niet vreemd natuurlijk. Iets hogers dan dit bestaat niet."
In de eindstrijd hield hij evenwel het hoofd bewonderenswaardig koel. Kamminga maakte optimaal gebruik van Peaty, die in de baan naast hem zwom. De Brit lijkt afkomstig van een andere planeet. Hij heeft de veertien beste tijden ooit gezwommen op de 100 school achter zijn naam. Sinds 2016 verbeterde hij vijf maal op rij het wereldrecord.
"Ik wilde echt racen tegen Peaty, gebruik maken van zijn snelheid op de eerste vijftig meter", zei Kamminga. "Je weet dat hij ongelooflijk hard af gaat richting keerpunt. Het lukte aardig om bij hem in de buurt te blijven, al waren die laatste meters echt heel erg pijnlijk. Maar nu ik hier sta, voel ik eigenlijk niets meer."
Spectaculaire opmars
Kamminga, die zich pas vijf jaar geleden serieus toelegde op het zwemmen, rondde in Japan voorlopig een spectaculaire opmars af. In 2019, tijdens de WK in het Zuid-Koreaanse Gwangju, strandde hij nog in de halve finales. Peaty bepaalde het wereldrecord toen op 56,88.
Sinds dat toernooi heeft Kamminga de jacht op Peaty geopend. Naast de Brit is hij de enige zwemmer ter wereld die de grens van 58 seconden slechtte. In de series van het olympisch zwemtoernooi bracht hij zijn eigen Nederlandse record terug van 57,90 naar 57,80.
Eerder dit jaar moest Kamminga op de EK in Boedapest ook al het hoofd buigen voor Peaty. Later deze Spelen komt de pupil van coach Mark Faber ook nog in actie op de 200 school, een nummer dat niet in het programma van de Brit is opgenomen.
"Deze 100 school zegt niets over die afstand", temperde Kamminga bij voorbaat de hooggespannen verwachtingen. "Maar het is ontegenzeggelijk lekker om dit alvast in de bagage te hebben."