Speciale Pulitzerprijs voor maker George Floyd-video
De tiener die vorig jaar de dood van George Floyd filmde krijgt een speciale Pulitzerprijs. De 18-jarige Darnella Frazier verdient volgens de jury de belangrijkste journalistieke prijs voor "een video die wereldwijd protest tegen politiegeweld losmaakte". De jury benadrukt dat de beelden "het belang onderstrepen van burgers in de zoektocht van journalisten naar de waarheid en rechtvaardigheid".
Frazier was met haar 9-jarige neefje op pad toen ze zag hoe in Minneapolis George Floyd werd opgepakt nadat hij een vals bankbiljet zou hebben uitgegeven. Ze legde met haar telefoon vast hoe agent Derek Chauvin 9 minuten en 29 seconden met zijn knie op de nek van de arrestant zat omdat die tegenstribbelde bij de arrestatie.
De beelden maakten wereldwijd diepe indruk. Politiegeweld komt vaker voor tegen zwarte arrestanten, dit keer was duidelijk te zien hoe iemand tevergeefs voor zijn leven vocht.
Agent Chauvin werd eerder dit jaar schuldig bevonden aan doodslag. Komende woensdag krijgt hij zijn straf horen, de aanklagers hebben 30 jaar cel geëist.
Ik besefte hoe gevaarlijk het is om zwart te zijn in de VS.
Frazier, die de publiciteit grotendeels vermeed sinds het incident, getuigde tijdens het proces tegen Chauvin. Ze vertelde tegen nieuwszender CBS dat de dood van Floyd ook haar leven heeft beïnvloed. Ze was getraumatiseerd door wat ze zag, sliep slecht en kreeg paniekaanvallen als ze een politieauto zag.
"Ik besefte hoe gevaarlijk het is om zwart te zijn in de VS", zei de tiener. "Als ik niet deze video had gemaakt, had de wereld nooit de waarheid geweten. De beelden konden George Floyd niet redden, maar ze zorgden er wel voor dat zijn moordenaar is opgesloten."
De verslaggeving rond de dood van Floyd leverde nog twee andere Pulitzerprijzen op: de krant Star Tribune uit Minneapolis won in de categorie breaking news, persbureau AP werd bekroond voor foto's van de protesten die volgden in Amerikaanse steden. Ook een artikel over een andere moord op een zwarte man, Ahmaud Arbery, won een prijs.
De belangrijkste prijs ging naar The New York Times voor de berichtgeving over de coronapandemie, die volgens de jury "een informatievacuüm vulde waarmee plaatselijke overheden, zorgverleners, bedrijven en individuen beter voorbereid en beschermd konden zijn".