Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen
NOS NieuwsAangepast

Coördinator inkoop mondkapjes: deal met Van Lienden was niet nodig

De voormalig coördinator van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), Rob van der Kolk, is verbolgen over de handelwijze van Sywert van Lienden en zijn zakenpartners rondom de levering van mondkapjes. In het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen reageerde Van der Kolk voor het eerst op alle berichtgeving rond de miljoenenwinst, die Van Lienden boekte met de levering van mondkapjes.

De hele overeenkomst, met een waarde van zo'n 100 miljoen euro, was volgens Van der Kolk helemaal niet nodig, omdat er inmiddels genoeg hulpgoederen waren geleverd. Toch drong het ministerie van Volksgezondheid erop aan. Volgens Van der Kolk kwam de overeenkomst tussen Van Lienden en het ministerie rond toen het LCH al twintig dagen bezig was. "Wij hadden vluchten geregeld, wij hadden mondkapjes geregeld. Ik zei wel eens: Sywert praat erover, wij hebben het al geregeld."

Dat er toch een overeenkomst kwam, was volgens Van der Kolk onnodig. "Je zit in een dilemma: wil je 98 of 99 procent zekerheid. Wij vonden dat 98 procent prima was. Maar het ministerie wilde 99 procent. Zij zeiden: kopen, kopen, kopen. En wij zeiden: het is niet nodig." Van der Kolk zegt dat "zeker een rol heeft gespeeld" dat er in de media veel aandacht was voor de tekorten aan onder meer mondkapjes. Ook Van Lienden liet zich veelvuldig kritisch uit op de overheid.

Bekijk hier het hele gesprek met Van der Kolk in NOS Met het Oog op Morgen:

'De meeste mensen deugen, maar niet iedereen'

Volgens Van der Kolk was Van Lienden geen betrouwbare partner. Zo zou hij hebben gelogen over het tekenen van een convenant waarin onder meer een geheimhoudingsverklaring stond en waarin stond dat partijen zonder winstoogmerk zouden werken.

"Iedereen tekende die brief. Ik werd verwittigd dat zij er waren en dat zij die brief niet ondertekend hadden", zei Van der Kolk over Van Lienden en zijn compagnons. "Toen ben ik naar hen toegegaan en gevraagd of zij die brief hadden getekend. Toen zeiden ze: ja. Maar ik dacht: dit is niet pluis, deze mensen liegen, die zijn gewoon niet eerlijk."

Pand uitgezet

Van der Kolk herinnert zich dat Van Lienden een eigen distributiemodel wilde opzetten, terwijl zijn consortium dat al had opgezet. "De volgende dag waren ze weer met Coolblue bezig (...) Dat was niet onderdeel van dat convenant en zij wilden zich daar niet aan conformeren. Toen zeiden we: dan is het niet handig dat je hier rondloopt, ze hadden geen convenant ondertekend, ze pasten niet het model."

Uiteindelijk heeft Van der Kolk Van Lienden naar eigen zeggen het pand uit laten zetten. "Het liep vooral buiten hoog op. Een van de dingen was: wij wilden dat de locatie geheim bleef." Hij wijst erop dat er bijvoorbeeld anti-dronebeveiliging was ingesteld. "Toen ging Sywert naar buiten met zijn club, en die gingen toch foto's maken, twitteren, terwijl wij die locatie geheim wilden houden."

Volgens Van der Kolk sprak Van Lienden over mondkapjes als "het nieuwe goud" en wist hij, omdat hij met zijn zakenpartners in het pand van de LCH rondliep, precies wat het maximumtarief was per mondkapje. "Wij hadden een maximum van 2,50 euro, en ik geloof dat er bij hem 2,52 uitkomt. Maar die 2 cent is 8 ton. Dat zijn aardige bedragen." Overigens werd toen wel een geheimhoudingsverklaring getekend.

Van der Kolk vindt dat Van Lienden niet eerlijk is geweest. "De meeste mensen deugen, maar niet iedereen. En dan kunt u denk ik heel goed invullen wie ik bedoel", zo besloot hij het interview. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) werd opgericht om mondkapjes en andere beschermingsmiddelen in te kopen en te verdelen.

Zondag zei Van Lienden in het tv-programma Buitenhof dat de ongeveer 9 miljoen euro, die hij aan de deal overhield, "excessief veel" is. Hij beloofde het rendement op het geld een maatschappelijke bestemming te geven en dacht aan bijvoorbeeld kankeronderzoek bij met name jonge mensen, en in de hoek van kansarme kinderen. KWF Kankerbestrijding en Kika lieten al weten geen interesse te hebben in het geld van Van Lienden.

De afgelopen weken onthulden de Volkskrant en Follow The Money details over de afspraken tussen Van Lienden en het ministerie. Dat maakte veel kritiek los, onder meer op de winsten die zijn gemaakt en de politieke contacten die Van Lienden inzette.

Hij zei herhaaldelijk "om niet" te werken, maar de oprichters achter de stichting bleken miljoenen euro's aan zichzelf te hebben uitgekeerd via een nieuw opgerichte BV. Verder bleek het ministerie 100 miljoen euro aan voorfinanciering te hebben verleend, terwijl Van Lienden zelf zei dat hij financiële risico's had gelopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl