'Griekenland lijkt infrastructuur voor pushbacks te hebben opgezet'
Ondanks dat Griekenland ontkent dat de eigen grenspolitie illegaal vluchtelingen terugstuurt, lijkt het erop dat er een hele infrastructuur is ontstaan in het grensgebied met Turkije en Bulgarije om dat doel te dienen.
Correspondent Bram Vermeulen, die voor de VPRO een reportage maakt over de omstreden pushbacks, merkte verschillende signalen van die infrastructuur op. "Ik zag auto's met geblindeerde ramen en zonder kentekens in het grensgebied rondrijden. En ook veel agenten die onherkenbaar waren. Ze droegen bivakmutsen."
Op de beelden van de correspondent zijn Afghanen te zien met wonden aan armen en benen en ook in het gezicht. Ze zeggen dat ze door de Bulgaarse politie in elkaar zijn geslagen. Al hun bezittingen, tot hun schoenen, voedsel en waterflessen aan toe, werden afgenomen. Daarna werden ze de Griekse grens overgezet en door de Griekse grenspolitie opgepakt.
Bekijk hier de beelden van de groep Afghaanse migranten:
De Afghaanse migranten zeggen dat ze eerder al tientallen keren door de Grieken de grens met Turkije zijn overgezet. Volgens de groep werden ze door de Griekse grenspolitie in de rivier gegooid en moesten ze naar Turkije zwemmen, het land van waaruit ze juist de EU probeerden binnen te komen.
Wanneer migranten de EU bereiken hebben ze recht op een asielprocedure. Met die pushbacks vanuit Griekenland worden hun grondrechten geschonden, zeggen ook de Europese Commissie en de Raad van Europa.
De Raad van Europa heeft er bij Griekenland op aangedrongen om te stoppen met de pushbacks. Athene heeft altijd ontkend migranten terug te sturen naar Turkije.