Een Afghaans meisje met een tolk
NOS Nieuws

'Afghaanse tolken sneller naar Nederland, want op hun hoofden staat een prijs'

Afghaanse tolken die voor Nederland in Afghanistan hebben gewerkt en nog steeds in dat land zijn, moeten zo snel mogelijk naar Nederland worden gehaald, zeggen militaire vakbonden en veteranen. "De meeste tolken zijn, vrees ik, nog daar en in levensgevaar", zegt Anne-Marie Snels van militaire vakbonden AFMP en VBM.

"Alleen al in 2014 werkten 220 tolken voor ons in Afghanistan, en nu zijn er pas zestig in Nederland. Waar zijn de anderen dan?", vraagt Snels zich af.

Volgens demissionair minister Bijleveld van Defensie is het merendeel van de tolken al in Nederland. "Het is onze plicht om goed te zorgen voor deze mensen die zulk gevaarlijk werk voor ons hebben gedaan. Daarom doen we ontzettend ons best."

Terugtrekking militairen

Er zijn zorgen over de veiligheid van de tolken. Zo zijn er berichten over tolken die zijn vermoord omdat ze hadden gewerkt voor de internationale coalitie in Afghanistan. Twee jaar geleden werd al bekend dat de bedreigde tolken in principe in aanmerking komen voor asiel in Nederland. Sinds vorig jaar worden tolken actief hierheen gehaald. Twee weken geleden drongen de VVD en D66 in de Tweede Kamer erop aan dat de tolken snel naar Nederland moeten komen nu de risico's nog groter worden door de terugtrekking van buitenlandse militairen uit Afghanistan.

"De Taliban hebben gezegd dat mensen die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt, moeten rekenen op aanslagen", zegt Bijleveld. "Deze tolken zijn zichtbaar met onze troepen op pad geweest. Daarom hebben we de speciale regeling gemaakt waar deze mensen een beroep op kunnen doen zodat ze snel hiernaartoe kunnen komen."

De laatste weken kwamen meerdere tolken naar Nederland. Een van hen is Barigul. Hij is vorige maand aangekomen in Nederland en ziet in deze video na vijftien jaar veteranen Roy en Robert terug in Nederland. Barigul is op verzoek van de vakbonden onherkenbaar in beeld gebracht:

Na bijna 15 jaar ontmoeten Nederlandse veteranen hun Afghaanse tolk weer

Maar volgens Snels gaat het terughalen dus niet snel genoeg. "Het duurt in Nederland maanden voordat de papieren op orde zijn. Het is echt bureaucratie."

Volgens Bijleveld is het allemaal niet zo eenvoudig. "Je moet de tolk identificeren, je moet er zeker van zijn dat het mensen zijn die voor ons gewerkt hebben. Dat moet je allemaal checken. En daarnaast willen ook niet alle tolken meteen hierheen. Het ligt niet altijd aan ons. Het is een proces dat je met zijn allen moet doorlopen."

Volgens Snels moet het proces geïntensiveerd worden. Dat heeft de Tweede Kamer eerder ook beloofd, zegt ze. "Zet vliegtuigen in, zorg dat alle papieren klaar zijn. De Kamer moet nu doorpakken, er staan prijzen op de hoofden van tolken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl