VS wil tweestatenoplossing, maar praat niet met Hamas
De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft met de Palestijnse president Abbas gebeld over het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Hij onderstreepte in het gesprek dat de VS met hulp van de Palestijnse Autoriteit op korte termijn humanitaire hulp wil leveren in de Gazastrook. President Biden heeft zich opnieuw uitgesproken voor een tweestatenoplossing.
Na het ingaan van het bestand, in de nacht van donderdag op vrijdag, liet Biden al weten alleen zaken te willen doen met de Palestijnse Autoriteit van Abbas op de bezette Westelijke Jordaanoever. Met Hamas, de militante groepering die de Gazastrook in handen heeft, wil de VS niets te maken hebben. Het land beschouwt Hamas als een terroristische organisatie.
Terwijl Hamas zich opnieuw opwierp als "de ware vertegenwoordiger" van de Palestijnen, stond de Palestijnse Autoriteit aan de zijlijn. Gisteren, kort na het van kracht worden van het bestand, eisten duizenden Palestijnen bij de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem het vertrek van president Abbas. Zo scandeerden ze: "Weg met de honden van de Palestijnse Autoriteit."
Hulporganisaties hebben gisteren al voedsel, medicijnen en brandstof afgeleverd in de Gazastrook. 130 trucks met hulpgoederen zijn onderweg. In het gebied wonen twee miljoen mensen. De verwoestingen zijn enorm, en volgens Unicef hebben 800.000 mensen geen toegang tot schoon leidingwater.
De Amerikaanse minister Blinken gaat midden volgende week naar de regio. Hij zal dan langs gaan bij Abbas en ook spreken met de Israëlische regering. Verder brengt hij een bezoek aan Egypte.
Tweestatenoplossing
President Biden denkt dat het bestand de kans biedt om uiteindelijk tot een tweestatenoplossing te komen, zodat Israël en de Palestijnen in vrede naast elkaar kunnen leven.
Hij benadrukte dat de VS nog altijd staat achter het recht op zelfverdediging van Israël, maar dat hij premier Netanyahu de afgelopen week duidelijk had gemaakt dat het geweld moest stoppen.
Het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël ging in na anderhalve week van raketbeschietingen en bombardementen. Er zijn sindsdien geen berichten over schendingen, maar beide zijden hebben wel gewaarschuwd voor vergelding als de andere partij zich niet aan de wapenstilstand houdt.
Egypte bemiddelt verder
Bij de totstandkoming van het staakt-het-vuren hebben onder meer de VS en Egypte bemiddeld. Diplomaten fungeerden als tussenpersoon omdat Israël en Hamas niet rechtstreeks met elkaar praten. Egyptische gezanten zijn nog in gesprek met Israël en Hamas om het bestand een duurzaam karakter te geven.
Hamas-leider Haniyeh heeft gisteren gezegd dat Jeruzalem "de kern van het conflict blijft" en dat Israël met raketten is bestookt om de stad "te verdedigen". Hij bedankte de "islamitische republiek Iran voor de ontvangen financiële, militaire en technologische steun".
De Iraanse president Khamenei heeft andere moslimlanden ertoe opgeroepen de Palestijnen in de Gazastrook te steunen. Gisteren presenteerde Iran een gevechtsdrone (onbemand vliegtuig) die volgens het land een bereik heeft van 2000 kilometer. De gevechtsdrone krijgt de naam 'Gaza' als "eerbetoon aan de Palestijnse strijd tegen Israël".