Flexwoningen voor starters in Achterhoekse buurtschappen
In de gemeente Aalten zijn afgelopen week twee flexwoningen geplaatst in buurtschap De Haart. De gemeente hoopt dat het een oplossing is voor jongeren die in kleine buurtschappen van de gemeente willen blijven wonen, maar geen geschikte woning kunnen vinden.
De zogenoemde uuthuuskes zijn tijdelijke betaalbare flexwoningen van zestig vierkante meter. Ze zijn verplaatsbaar en duurzaam. De 25-jarige Imre Hoftijzer gaat samen met zijn vriendin in zo'n uuthuuske in De Haart wonen. Over een week krijgt hij de sleutel. "Ik heb er heel veel zin in", zegt Hoftijzer tegen Omroep Gelderland. "Ik heb er heel erg naar uitgekeken en eigenlijk mag het van mij nu wel gaan gebeuren."
Hoftijzer heeft veel van zijn vrienden zien vertrekken uit de buurtschap naar grote omliggende plaatsen, zoals Aalten en Winterswijk. "Hier in De Haart was er niks wat betaalbaar was of te huren viel", zegt Hoftijzer. "Je moet al met veel eigen geld komen wil je in aanmerking komen voor een woning. Dat is gewoon niet te doen als starter."
Dat Hoftijzer in zijn eigen buurtschap kan blijven wonen, maakt hem trots en blij. "Ik heb mijn vrienden en werk in de buurt en zit hier goed op mijn plek. Hoe het over vijf of tien jaar zal gaan, weet ik nog niet."
De bedoeling is dat de tijdelijke flexwoningen ook in andere gemeenten in de Achterhoek gebouwd kunnen worden:
De huizen zijn volgens de gemeente Aalten vooral bedoeld voor jongeren uit de buurtschappen, met het idee dat zij in de regio blijven wonen en zo bijdragen aan de leefbaarheid van die kleine woonplekken,
"Voor jongeren in de Achterhoek is het steeds moeilijker een betaalbare huurwoning te vinden, zeker in de kleine kernen en buurtschappen, want daar bouwen woningcorporaties niet of nauwelijks", zegt wethouder Ted Kok. "En we willen natuurlijk voorkomen dat ze uit de gemeente of zelfs de regio wegtrekken."
Volgens Peter van Heek van de Achterhoekse Wooncoöperatie is een uuthuuske voor jongeren een mooie opstap naar een koophuis. "Een koopwoning is voor veel jongeren op dit moment nog een stap te ver", zegt Van Heek. "Met deze uuthuuskes bieden we jongeren de kans om toch 'uut huus' te gaan."
Ook belangstelling van ouderen
De jongeren kunnen niet permanent in de uuthuuskes blijven wonen, zegt Van Heek. "Ze krijgen een huurovereenkomst voor vijf jaar, zodat ze daarna kunnen doorstromen naar een definitieve woning."
Volgens Van Heek zijn er ook ouderen die belangstelling hebben voor de flexwoningen. "Zij willen graag kleiner gaan wonen en gaan huren, zodat ze niet meer de zorg voor een grote woning hebben. Daardoor ontstaat er ook weer doorstroming op de woningmarkt, zodat jongeren zo'n koopwoning kunnen overnemen."
De komende periode worden nog eens zes uuthuuskes geplaatst in de gemeente Aalten, in de buurtschappen Lintelo, De Heurne en IJzerlo. Voor de buurtschap Barlo zijn nog plannen in voorbereiding.