Urgenda dreigt met rechtsgang als kabinet geen werk maakt van klimaatdoelen
Als het kabinet niet binnen korte tijd laat weten hoe het de zelf opgelegde klimaatdoelen gaat halen, stapt klimaatorganisatie Urgenda opnieuw naar de rechter. Dat bevestigt Urgenda-directeur Marjan Minnesma na berichtgeving van Nu.nl en de Volkskrant. "Het moment dat we een dwangsom gaan eisen komt dichterbij", stelt zij.
Minnesma wil zo snel mogelijk in gesprek met premier Rutte omdat de kans "zeer groot" is dat Nederland dit jaar de doelen niet haalt. Dat laatste blijkt volgens Minnesma uit een analyse van adviesbureau Kalavasta, dat in opdracht van Urgenda berekent hoe het met de uitstoot gaat.
Nederland dreigt dit jaar tussen de 5 en 12 megaton meer dan de toegestane 166 megaton broeikasgassen uit te stoten. Op hoeveel dit precies uitkomt is van meerdere factoren afhankelijk, bijvoorbeeld van de temperatuur in de winter. Ter vergelijking: het sluiten van de Hemwegcentrale Amsterdam levert 'maar' 1,7 megaton op.
"Ik wil eerst een gesprek met Rutte", zegt Minnesma tegen de NOS. "Als ik uit dat gesprek geen bevredigend antwoord krijg, ga ik naar de rechter." Een vonnis van de rechtbank in een eerdere Urgenda-zaak schreef voor dat het Rijk moet zorgen dat Nederland per 2020 minimaal 25 procent minder broeikasgassen uitstoot dan in 1990.
'Klimaat moet op de prioriteitenlijst van nieuwe kabinet'
Dankzij de pandemie, een warme winter en een lage gasprijs haalde Nederland dat doel vorig jaar bijna. Uit voorlopige cijfers van het CBS uit maart bleek dat Nederland vorig jaar 24,5 procent minder CO2-uitstoot had. Maar dit jaar gaat dat bij lange na niet lukken, waarschuwt Minnesma.
Zij vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Duitsland. Een week nadat de rechter oordeelde dat de Duitse klimaatwet deels ongrondwettelijk was, kwam de Duitse regering met een nieuw plan om de doelen fors te verhogen. Het land wil in 2030 65 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990, maakte de regering eerder deze week bekend.
Minnesma wijst erop dat de Nederlandse regering veel trager reageert: zo volgde al een uitspraak van de rechtbank, het gerechtshof en de Hoge Raad. "We hebben de mond vol van onze goede rechtsstaat, maar dit wordt al jaren genegeerd."
De Urgenda-directeur wil dat de klimaatdoelen bovenaan het prioriteitenlijstje van het volgende kabinet komen. "Door corona waren de klimaatdoelen nauwelijks onderwerp van gesprek, maar de gevolgen van klimaatverandering zijn vele maler groter dan die van corona. Dat is de boodschap die Rutte moet gaan vertellen", stelt Minnesma.