Na vier maanden vaccineren heeft ruim driekwart van de 70-plussers een eerste prik
Na bijna vier maanden vaccineren zijn nu ruim 5,6 miljoen prikken gezet tegen covid-19. Zondag hadden 4,4 miljoen Nederlanders een eerste prik gehad, 1,2 miljoen mensen hadden ook de tweede prik binnen.
Een groot deel van de kwetsbaarsten is beschermd: volgens een schatting van het RIVM heeft ruim driekwart van de mensen boven de 70 jaar nu minimaal één prik ontvangen.
Het effect van de vaccinatiecampagne is al zichtbaar in de ziekenhuizen. Omdat ouderen, de belangrijkste risicogroep, steeds vaker zijn ingeënt, neemt de sterfte in de ziekenhuizen substantieel af.
Tempo moet oplopen
Het vaccinatietempo lag afgelopen dagen net onder de 100.000 prikken per dag. Dat aantal moet omhoog, benadrukken het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid. Er worden inmiddels minstens een miljoen vaccin-doses per week geleverd. Afgelopen week kwamen 1,4 miljoen vaccins binnen, een record en bijna drie keer zoveel als in de week ervoor.
De GGD's verwachten het vaccinatietempo eind mei te kunnen opvoeren naar één miljoen prikken per week. Het tempo zal in juni nog veel verder omhoog moeten om het doel van demissionair-minister De Jonge van Volksgezondheid te halen waarbij iedereen die dat wil begin juli een eerste prik heeft .
De Jonge beloofde eind maart dat begin mei alle 70-plussers die dat wilden een eerste prik konden hebben gekregen. Het ministerie van Volksgezondheid rekende daarbij met een opkomst van 85 procent. Dat lijkt niet helemaal te zijn gehaald.
Het RIVM schat dat nu ruim driekwart van de 70-plussers een eerste prik heeft gehad. Bijna een derde heeft ook de tweede prik binnen. Volgens het RIVM kan dit een onderschatting zijn omdat het landelijk vaccinatieregister nog niet helemaal compleet is en niet alle gevaccineerde bewoners van verpleeghuizen zijn meegeteld.
Als de schatting wel klopt hebben nu 600.000 van de 2,5 miljoen mensen boven de 70 jaar nog altijd geen prik gehad. "En dat is een probleem voor die mensen", zegt epidemioloog Frits Rosendaal (LUMC). "Ongeveer 1 op de 100 mensen is momenteel besmettelijk, de niet-gevaccineerde ouderen kunnen dus nog relatief makkelijk besmet raken en hebben meer kans op een ziekenhuisopname of om te overlijden na een besmetting".
Epidemioloog Alma Tostmann (Radboudumc) vraagt zich af of de groep ouderen zonder vaccinatie wel voldoende de kans heeft gehad op de prik. "Mogelijk speelt hier een informatieachterstand of spreken ze de taal niet goed. Het blijkt ook dat in sommige bevolkingsgroepen of bepaalde wijken de vaccinatieopkomst erg laag was. Daar moeten we aandacht voor hebben en inzetten op wegnemen van eventuele barrières."
Echt iedereen uit de groep vaccineren is volgens Tostmann nauwelijks haalbaar; mensen willen misschien echt niet of komen later aan de beurt door een coronabesmetting. Het gevaar voor het niet-gevaccineerde deel van de ouderen zal volgens Rosendaal pas echt veranderen als alle leeftijdsgroepen zijn gevaccineerd en het virus minder rondgaat.
12 miljoen over 2 maanden
Inmiddels kunnen alle mensen geboren in 1962 of eerder een afspraak maken voor vaccinatie. Er hoeft meestal niet te worden gewacht op de uitnodigingsbrief die bij iedereen op de mat zal vallen (zie kader onderaan). Ook de groep van anderhalf miljoen mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie krijgt vanaf deze week een uitnodiging.
Momenteel hebben dus ongeveer 4,4 miljoen mensen ten minste één prik gehad van een vaccin dat bescherming biedt tegen covid-19. Over ruim twee maanden moeten dat zo'n 12 miljoen mensen zijn, daarbij is gerekend dat 85 procent van de volwassen bevolking in Nederland bereid is om een vaccin te nemen. Er zijn dus nog prikken te zetten bij 8 miljoen mensen.