NOS Nieuws

95.000 boetes voor overtreden avondklok

De politie heeft de afgelopen maanden ruim 95.000 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. De boetes zijn vooral opgelegd aan mensen tussen de 18 en 45 jaar.

De avondklok ging in op 23 januari en eindigde gisteren. Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat de maatregel in Nederland gold. Aanvankelijk begon de avondklok om 21.00 uur 's avonds, later werd dat 22.00 uur.

Volgens de politie heeft de maatregel veel gevergd van de samenleving en moesten agenten de afgelopen tijd "vaker repressief optreden dan gebruikelijk". Dat is ten koste gegaan van het contact met mensen in de wijken.

Dat er bijna honderdduizend boetes zijn uitgeschreven noemt de politie "een fors aantal". Toch hebben veruit de meeste mensen zich volgens de politie aan de avondklok gehouden.

Extra inzet

Voor het handhaven van de coronamaatregelen zijn veel extra agenten ingezet. De afgelopen maanden hebben politiemensen in totaal 212.000 overuren gemaakt, twee derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

"Die uren zullen gecompenseerd moeten worden", zegt politiecommandant Willem Woelders. "Dat betekent dat je in de loop van het jaar minder politie-inzet hebt." Hij zegt dat bestuurders en de politie de komende tijd scherper moeten kiezen aan welke zaken prioriteit gegeven wordt en wat kan worden uitgesteld.

De extra mensen waren vooral nodig vanwege de vele coronademonstraties. Daar moest de politie regelmatig ingrijpen en sommige demonstraties liepen uit op hevige rellen. De politie heeft vooral veel extra mensen moeten inzetten bij de mobiele eenheid en bij aanhoudingseenheden.

De politie registreerde dit jaar tot nu toe 1500 demonstraties, twee keer zoveel als dezelfde periode vorig jaar. In 2019 waren er in dezelfde periode 1300 demonstraties.

Onder druk

De coronamaatregelen hebben de band tussen de politie en de samenleving onder druk gezet, merkt Woelders. "Burgers zijn het af en toe zat en accepteren onze rol ook niet klakkeloos. Je ziet dat mensen een veel korter lontje hebben dan een paar maanden terug. Dat vraagt uithoudingsvermogen van onze mensen."

De politiecommandant is blij dat in ieder geval de avondklok voorbij is. "Het geeft rust zodat we weer op de normale thema's kunnen handhaven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl