NOS Sport

Marathonrevelatie Holterman loopt met missie: 'Wereld te winnen qua gelijkheid'

Snelste advocaat van Nederland rent met een boodschap: 'Ik draai er niet omheen'

'Ik ben een marathonloopster!' Die kop koos Jill Holterman zelf nadat zij in december 2020 in Valencia de eerste marathon in haar leven had voltooid. En dat in 2.34.52, een tijd die past bij een topatleet.

Er spreekt geen verbazing uit de kop. Want Holterman weet wat ze kan. Het is een constatering, maar dan wel met een uitroepteken.

"What you see is what you get", zegt de 29-jarige Zaanse in de duinen bij Egmond, waar ze woont met haar echtgenoot, hardloper Ronald Schöer. "Ik ga er niet omheen draaien. Als ik het ergens niet mee eens ben, dan laat ik dat ook wel weten."

Van advocatuur naar de Spelen

Tot september 2019 was Holterman een succesvol advocate, gespecialiseerd in arbeidsrecht, contractrecht en aansprakelijkheidsrecht. Toch leverde ze, na een indringend gesprek met haar werkgever, haar toga in voor haar hardloopkloffie.

Met succes, want afgelopen weekend snoepte ze op Twente Airport gewoon nog even zes minuten van haar eigen toptijd af. Met 2.28.18 liep ze zomaar de olympische limiet voor Tokio.

Zomaar? "Ik wist dat ik dit kon", sprak ze opvallend zelfbewust. "Ik heb er dagelijks over gedroomd. Natuurlijk was het een ambitieus doel, maar ik wist: als alles op zijn plek valt, dan is het mogelijk."

Het leven als hardloopster beviel prima, de extra trainingen kon ze goed aan. Maar toch hing haar ambitie om de Olympische Spelen van Parijs in 2024 te halen aan een zijden draadje. De coronapandemie maakte haar het nieuwe leven zuur.

Haar eerste doel was namelijk de EK halve marathon in Parijs, maar die ging niet door. Daarna wilde ze haar marathondebuut maken in het najaar in Rotterdam, maar ook die wedstrijd werd geschrapt. En geen wedstrijden betekent ook geen inkomsten.

"Toen de EK halve marathon werd afgelast, was ik wel even verdrietig", bekende Holterman een jaar geleden in een lang radiointerview bij Langs de Lijn En Omstreken. "Maar daarna heb ik de knop omgezet. Er is altijd een plan-B. Of een plan-C."

Niet (meer) snelste advocate van Nederland

Ze wordt vaak de snelste advocate van Nederland genoemd, maar zelf betwist ze dat ten stelligste. "De advocatuur is een beschermd beroep, dus ik ben nu geen advocaat meer", zei ze gedecideerd bij Langs de Lijn En Omstreken. "Maar na mijn hardloopcarrière ga ik het zeker weer oppakken."

Jill Holterman in 2015 na haar beëdiging als advocaat.

Wie Holterman hoort praten, welbespraakt en weloverwogen, begrijpt waarom zij thuishoort in de juridische wereld. Ook in het hardlopen komt haar expertise van pas.

"Ik probeer altijd te analyseren wat er beter kan. Dat deed ik in mijn werk als advocaat en dat doe ik nu ook als atleet. En ook het willen winnen. Ik wilde altijd tot het uiterste gaan voor mijn cliënten en nu wil ik de beste zijn in wat ik doe als marathonloopster."

Opschudding

Die combinatie zou weleens voor opschudding kunnen zorgen, niet alleen sportief. Een betere en deskundiger woordvoerder voor gelijkheid en inclusiviteit is namelijk moeilijk te vinden.

"Ik sta ervoor dat mannen en vrouwen gelijk behandeld worden in de sport", zegt ze gedecideerd. "Het is natuurlijk een maatschappelijk probleem, dat in vele lagen doorsijpelt. Ook in de sport is er nog een wereld te winnen wat betreft gelijke behandeling."

Jill Holterman komt als eerste aan de finish van de City-Pier-City-loop in maart 2020.

"In sommige wedstrijden is er nog altijd geen gelijke beloning voor mannen en vrouwen", geeft ze als voorbeeld. "Maar ook qua mediaerkenning kan het beter, denk ik. Ik hoop dat ik mensen aan het denken kan zetten over dat onderwerp."

Voorrecht

Maar eerst richt ze haar pijlen op de olympische marathon. Drie jaar eerder dan eigenlijk de planning was, want Parijs 2024 was het oorspronkelijke doel. "Juist omdat ik mijn baan had opgezegd, besefte ik wat een voorrecht het is om dit elke dag te mogen doen. En daar wil ik gewoon van genieten."

"Ik ben de sport op een andere manier gaan beleven: ik mág dit doen, het is leuk om te doen. Daardoor ben ik ook steeds meer gaan vertrouwen in mijn eigen kunnen. Want dit is wat ik het allerliefste doe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl