Notities Ollongren zichtbaar, 'positie Omtzigt, functie elders'
Verkenner Kajsa Ollongren (D66) heeft vanmorgen toen ze het Binnenhof verliet per ongeluk interne notities uit de kabinetsformatie aan de camera's getoond. Ze had de stukken onder haar arm toen ze vertrok, omdat ze positief was getest op corona.
Op de uitvergrote foto van het ANP is onder het kopje "positie Omtzigt" te lezen: "functie elders". CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, de nummer twee op de lijst die de toeslagenaffaire boven tafel kreeg, zit overspannen thuis. Verder is te lezen: "linkse partijen hielden elkaar niet echt vast".
Ook staat er: "meerderheid Eerste Kamer voor niemand een must" en iets over de onderhandelingsstijl van CDA-leider Wopke Hoekstra en zijn mogelijke positie in het nieuwe kabinet. Over de mogelijkheid van een minderheidskabinet is opgeschreven: "weinig echt enthousiasme / geringe steun".
Bovenaan de pagina staat 'Aandachtspunten 2e ronde VVD en D66'. Ollongren en haar collega Jorritsma zouden vandaag gesprekken voeren met VVD-leider Rutte en D66-leider Kaag. Die gesprekken zijn geannuleerd vanwege de positieve test van Ollongren.
Inmiddels heeft de vrouw van Kamerlid Omtzigt fel gereageerd op de uitgelekte notitie. Zij gaat ervan uit dat de suggestie voor een andere functie voor haar man afkomstig is van een van de partijleiders met wie gesprekken zijn gevoerd:
Bij het CDA zijn ze zeer verbolgen over de blunder van Ollongren. Partijleider Hoekstra noemt het bizar en zegt dat hij er niets mee te maken heeft:
SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen is vooral kwaad dat er tijdens de formatie gesproken wordt over de positie van Kamerlid Omtzigt. "Als dit waar is, kan dit echt niet. Eerder werd er in de ministerraad al over kritische Kamerleden gesproken. Nu ook in de formatie?"
Ollongren en Jorritsma hebben hun opdracht inmiddels teruggegeven en worden opgevolgd door Tamara van Ark en Wouter Koolmees. De zichtbare notities waren "inventariserende voorbereidingsnotities, bedoeld als voorlopige input voor de volgende ronde in de verkenningsfase. Deze notities waren geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken en zijn nog met geen van de onderhandelaars besproken", schrijven Ollongren en Jorritsma in een verklaring.
PVV-leider Geert Wilders drong eerder vandaag al aan op hun vertrek:
De linkse partijen in de Tweede Kamer zijn vooral kwaad over de constatering dat zij "elkaar niet echt vast" zouden houden in de onderhandelingen. PvdA-leider Lilianne Ploumen blijft erbij dat ze alleen met een linkse partij samen in een kabinet wil: