Een ziekenhuismedewerker zet een vaccinatie in de stad Nablus op Westelijke Jordaanoever
NOS Nieuws

Palestijnse ziekenhuizen overvol door corona-uitbraak: 'Alle bedden zijn bezet'

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

Een voor een komen de ambulances aan bij het ziekenhuis in Ramallah. Ze brengen nieuwe coronapatiënten binnen, hoewel de covidafdeling en de intensive care al vol liggen. Zelfs op de gangen liggen patiënten en zitten mensen aan de zuurstof.

Door de drukte wacht ook de moeder van Mohammed Safi nog op een kamer. "Ik ben hier sinds 01.00 uur met haar", zegt hij. "Ze heeft corona en kreeg daarbovenop ook nog een hartaanval. Maar de intensive care ligt vol. En dus moeten we wachten."

Contrast met Israël

Terwijl Israël de coronamaatregelen met dank aan een rappe vaccinatiecampagne stap voor stap versoepelt, heeft de Westelijke Jordaanoever te maken met een hevige uitbraak van het virus.

De bezettingsgraad van ziekenhuizen ligt daardoor in meerdere regio's boven de 100 procent. "Al onze bedden zijn bezet", zegt arts Amjad Khader van een ziekenhuis ten noorden van Ramallah. "We proberen andere plekken te vinden voor patiënten, maar alle corona-afdelingen op de Westoever zijn vol."

Bekijk hier het verslag dat correspondent Ties Brock maakte vanuit de Westelijke Jordaanoever:

Israël steeds meer open, noodsituatie in Palestijnse gebieden

In tegenstelling tot Israël zijn de Palestijnen in de bezette gebieden nog nauwelijks gevaccineerd. Daardoor, en door de opmars van besmettelijke varianten, verdrievoudigde het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen weken. Ruim 20 procent van alle tests heeft een positieve uitslag.

Om de uitbraak te beteugelen besloot de Palestijnse regering tot "strikte, directe en ongekende maatregelen", aldus premier Shtayyeh. Zo is verkeer tussen de verschillende steden aan banden gelegd, en geldt in de weekends een volledige lockdown.

Te weinig vaccins

Ook riep de Palestijnse premier de internationale gemeenschap op om met vaccins over de brug te komen. Vorige maand verwachtte de Palestijnse Autoriteit (PA) een levering van Covax, een internationaal initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar die doses zijn nog steeds niet gearriveerd.

Wel kwamen vandaag 40.000 vaccins uit de Verenigde Arabische Emiraten aan in de Gazastrook. In totaal ontvingen de Palestijnen ruim 70.000 vaccins, ook door schenkingen van Rusland en Israël. De verdeling daarvan leidde tot ophef, omdat niet alleen zorgpersoneel, maar ook politici en mensen om hen heen werden gevaccineerd. Ook kreeg het Palestijnse voetbalteam een prik.

Maar het grootste deel van de Palestijnen, onder wie ook ouderen en risicogroepen, moet nog wachten op een vaccin. Mede daardoor groeide de afgelopen maanden de druk op Israël om de gehele Palestijnse bevolking te vaccineren. Zowel internationale organisaties als Israëlische gezondheidswetenschappers roepen de regering daartoe op.

Maar volgens de Israëlische regering is het vaccinatieprogramma de verantwoordelijkheid van de Palestijnen zelf. Wel begon Israël deze week met een campagne om Palestijnse grenswerkers te vaccineren. Arbeiders die in Israël of in de Israëlische nederzettingen in bezet gebied werken, maken volgens de autoriteiten aanspraak op het vaccin. Dat zijn er ruim 100.000.

Arts Khader hoopt dat er op de Westelijke Jordaanoever snel meer vaccins zullen arriveren: "Vooral voor de ouderen. Wat we ook maar kunnen krijgen aan vaccins, zou het aantal patiënten verkleinen."

Sinds het begin van de pandemie kwamen op de Westelijke Jordaanoever meer dan 1500 mensen door corona om het leven. In het gebied wonen zo'n drie miljoen Palestijnen. In de Gazastrook, met twee miljoen inwoners, stierven ten minste 500 Palestijnen aan het virus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl