NOS Nieuws

Divers, afgeschermd en veel royalty: dit is de nieuwe school van prinses Alexia

  • Rikki Hendriks

  • Rikki Hendriks

Een kasteel uit de elfde eeuw, gelegen op het zuidelijke puntje van Wales vlakbij de zee; dat wordt na de zomer de nieuwe school van prinses Alexia. De 15-jarige prinses gaat naar het United World College of the Atlantic, een internationale kostschool. Dezelfde school waar haar vader, koning Willem-Alexander, ook heeft gezeten.

De school profileert zich als divers - er zitten leerlingen uit de hele wereld op - en als maatschappelijk betrokken. Verder ligt de school erg afgelegen. En zo'n afgeschermde omgeving is misschien iets waar de prinses behoefte aan heeft, zegt koningshuisverslaggever Kysia Hekster. "Je zou je kunnen voorstellen dat zij daar iets anoniemer door het leven kan. Iedereen kijkt hier natuurlijk naar haar omdat ze de dochter van de koning is. Op die school is ze niet zo bijzonder meer."

Alexia is namelijk niet de enige royalty op de school: kroonprinses Leonor van Spanje gaat ook naar de school en de Belgische kroonprinses Elisabeth behaalde hier vorig jaar haar diploma.

  • ANP
    Willem-Alexander in Wales
  • ANP
    Prinses Alexia

Alexia zal, net zoals de andere leerlingen, na haar schooluren vrijwilligerswerk moeten doen voor de gemeenschap in Wales. Dat kan van alles zijn: de plaatselijke reddingsbrigade helpen, op de lokale middelbare school lesgeven aan kinderen met een leerachterstand, of in een verzorgingshuis helpen.

De Nederlandse oud-leerling Daro Nakshbande, die in 2015 zijn diploma op de school haalde, zag het als uitdagend om op deze manier andere kanten van jezelf te ontwikkelen. "Wat centraal staat is dat je iets teruggeeft aan de community, want waar de school staat, Llantwit Major, is niet de meest rijke buurt in het Verenigd Koninkrijk."

De prinses zit nu nog in de vierde klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Waarom Alexia uit Den Haag vertrekt is niet bekendgemaakt; het gaat om een privézaak. Willem-Alexander werd destijds naar de school gestuurd omdat hij niet lekker in zijn vel zat. Hij wilde daarom graag naar een school in het buitenland.

Nakshbande zegt dat het soms zwaar was om op jonge leeftijd zonder je ouders te zijn. "Het lastige is dat als je een vervelende dag hebt gehad, je niet 's avonds op de bank bij je ouders kan klagen. De school houdt 's middags niet op, ook in de avond ben je nog bij elkaar. Maar daar leer je juist van. Je wordt daar snel volwassen."

Dit is de school waar prinses Alexia na de zomer naartoe gaat:

Zo ziet de nieuwe school van prinses Alexia eruit

Een kostschool met een prijskaartje van tienduizenden euro's per jaar en veel leerlingen van koninklijke afkomst, dat komt natuurlijk elitair over. Volgens correspondent Tim de Wit is het UWC ook een "hele keurige boarding school". "Die kostscholen of privéscholen met maar een paar honderd leerlingen zijn ook typisch Brits. Je ziet het hier vaak; de top van de bankiers of politici stuurt hun kinderen naar die dure scholen", zegt De Wit.

Nakshbande zegt dat het elitaire karakter van deze school wel meevalt. "De helft van de mensen die daar zit heeft een beurs, ikzelf had dat ook. Het beeld van elitair kan inderdaad makkelijk ontstaan, maar ik kom ook niet uit een bijzonder gezin, maar uit een dorpje in Gelderland. Er zitten leerlingen van alle soorten achtergronden."

Andere culturen

Of je met een diploma van de prestigieuze school voor de rest van je loopbaan een streepje voor hebt, vindt de oud-leerling moeilijk te zeggen. "De academische kwalificatie helpt. Maar als je op een topuniversiteit terecht wil komen moet je nog steeds keihard werken."

"Ik denk dat de school vooral een voordeel biedt in levenskennis die je opdoet. De leerlingen hebben geen grenzen meer, in de zin van dat ze verder durven te kijken dan hun eigen land. Je leert dat je onderdeel bent van een groter geheel. Ik had huisgenoten uit Zuid-Korea, Noorwegen en de Verenigde Staten. Je kweekt zo begrip voor andere culturen en voor andere mensen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl