Statiegeld op blikjes is overwinning voor Plastic Soup Surfer
Vanaf eind 2022 komt er statiegeld op blikjes. Voor Merijn Tinga, de 'Plastic Soup Surfer' uit Leiden, is dat de tweede overwinning in korte tijd. Zijn 'Plastic Soup Surfer Petitiemotie' heeft al geleid tot statiegeld op kleine plastic flesjes. Dat gaat komende zomer in.
Tinga werd vanmorgen verrast door een telefoontje van staatssecretaris Van Veldhoven, meldt Omroep West. Ze vertelde hem persoonlijk dat nu ook besloten is om statiegeld op blikjes te gaan invoeren. Dat voorkomt volgens Tinga dat er jaarlijks meer dan honderd miljoen flesjes en blikjes als zwerfafval in parken, bermen en rivieren terechtkomt. Met als uiteindelijk resultaat een plastic soep in de oceaan.
"Ik ben uiteraard hartstikke blij dat deze beslissing genomen is", zegt Tinga tegen lokale omroep Sleutelstad. "Dit was tegelijkertijd ook wel het enige besluit dat genomen kon worden, maar je moet wel moedig genoeg zijn om dat ook te nemen. En dat heeft de staatssecretaris gedaan."
Het aantal blikjes in het milieu is toegenomen. De sector krijgt tot eind 2022 de tijd om zich voor te bereiden op de statiegeldheffing van 15 cent per blikje. Dat is net zo hoog als het statiegeld dat op plastic flesjes komt. Het doel van de heffing is om alle blikjes en flesjes in te zamelen en te recyclen. Die stap had van Tinga wel eerder genomen mogen worden: in de landen om ons heen gebeurt dat al een tijdje.
Hoe ze het precies gaan organiseren is nog niet duidelijk, vertelt Tinga. "De supermarkten willen nog niet dat het bij hen ingeleverd gaat worden. Zij hebben liever centrale inleverpunten, maar wij hopen wel dat voor alle producten hetzelfde systeem komt. Hoe laagdrempeliger, hoe beter."
De producenten van blikjes en flesjes moeten de kosten van het statiegeldsysteem gaan betalen.