Nederland zet zich schrap voor vierde avondklok-avond
Na drie dagen van avondklokrellen bereiden gemeenten, ondernemers en anderen zich voor op mogelijk opnieuw een onrustige avond. De politie krijgt volop tips binnen over mogelijke hotspots, onder meer via een speciaal formulier op de website. Zo worden veel tips gedeeld over oproepen die rondgaan op de chat-app Telegram.
In Rotterdam, waar gisteren veel winkels werden geplunderd, heeft de politie alvast extra agenten klaarstaan. Verschillende steden hebben daarnaast bestuurlijke maatregelen genomen om de relschoppers vóór te zijn. Veel gemeenten kiezen voor een noodverordening, waarmee de politie gedurende een langere tijd strenger kan optreden om onrust te voorkomen.
Onder meer Den Bosch heeft hiervoor gekozen. De politie kan nu bijvoorbeeld toegangswegen controleren en mensen tegenhouden. De noodverordening in Den Bosch geldt in ieder geval tot 10 februari, de geplande einddatum van de avondklok.
Ook in Haarlem, Leiden, Eindhoven, Maastricht, Echt-Susteren, Beek en Capelle aan den IJssel is een noodverordening van kracht. Andere gemeenten, zoals Tilburg en Bergen op Zoom, hebben een noodverordening klaarliggen voor als de situatie erom vraagt.
Daarnaast hebben burgemeesters een deel van hun gemeente aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie mensen preventief mag fouilleren. Burgemeester Mikkers van Den Bosch heeft dit voor bijna heel zijn gemeente gedaan; in Haarlem zijn het centrum en enkele wijken als veiligheidsrisicogebied aangewezen.
Kantoren sluiten eerder
Na de rellen van gisteren zit de schrik er ook bij ondernemers in Den Bosch goed in. Winkeliers hebben hun ramen en deuren dichtgetimmerd om plunderingen te voorkomen. Sommige scholen en kinderopvangcentra hebben de kinderen eerder naar huis gestuurd.
In Amsterdam gaan verschillende kantoren eerder dicht na signalen dat relschoppers daar in de buurt willen samenkomen. Verschillende ING-kantoren, waaronder het hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost, sluiten de deuren voortijdig. ABN Amro heeft medewerkers die op kantoor zijn, geadviseerd eerder naar huis te gaan.
Zo zag het er gisteravond uit, op verschillende plekken in Nederland:
Maaltijdbezorgers werken vooralsnog door, maar houden de situatie wel nauwlettend in de gaten. De veiligheid van de medewerkers staat voorop, zeggen Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats tegen het ANP. Per gemeente wordt vanavond bekeken of het nog verantwoord is om koeriers op pad te sturen.
'Bezoek geen patiënten'
Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam vreest rellen rond het nabijgelegen Zuidplein en heeft familieleden van patiënten opgeroepen om vanavond niet op bezoek te komen. Volgens het ziekenhuis heeft de politie serieuze aanwijzingen dat het vanavond bij het Zuidplein mis kan gaan. De spoedeisende hulp van het Ikazia is gewoon bereikbaar.
Ook sommige sportclubs nemen het zekere voor het onzekere. Zo hebben meerdere voetbalclubs in Hilversum alle trainingen voor vanavond in overleg met de politie afgelast. Op sociale media worden twee Hilversumse voetbalclubs genoemd als mogelijke verzamelplaats voor relschoppers.
Oproep aan ouders
Burgemeester Broertjes van Hilversum heeft via scholen een brief aan ouders verspreid waarin hij wijst op reloproepen die rondgaan op sociale media. Hij vraagt ouders om daarover met hun kinderen in gesprek te gaan. Op landelijk niveau doen het OM en de politie een oproep aan ouders om hun kinderen thuis te houden. Sommige relschoppers zijn pas 14 of 15 jaar.
"Het is de verantwoordelijkheid van ouders om hun kinderen in toom te houden", zegt hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers. "Weet waar je kind uithangt en ga het gesprek met ze aan. Als je kind strafbare feiten pleegt, is de kans groot dat hij een strafblad krijgt. De consequenties daarvan zijn echt heel groot."