De Jonge: duizenden GGD'ers kunnen bij privégegevens
Vele duizenden medewerkers van de GGD hebben toegang tot de privégegevens van mensen die getest worden op corona, zei minister De Jonge in het Vragenuur. Het gaat om zo'n 8000 mensen bij het bron- en contactonderzoek en een paar duizend mensen die in callcenters de afspraken inplannen. Desalniettemin is het systeem volgens hem veilig genoeg.
De minister van Volksgezondheid complimenteerde RTL-journalist Daniël Verlaan, die boven tafel kreeg dat de gegevens van tienduizenden mensen op internet werden aangeboden. De data bevatten onder meer namen, adressen en burgerservicenummers.
Door het onderzoek van RTL kon de GGD aangifte doen en zijn er inmiddels twee medewerkers van een GGD-callcenter opgepakt. Ook is de controle op de medewerkers verder aangescherpt, zei De Jonge.
Medische dossiers
Volgens hem is het systeem "echt veilig". Al was het maar omdat elke sollicitant bij de GGD een Verklaring Omtrent Gedrag moet inleveren en een geheimhoudingsplicht moet ondertekenen. Ook krijgen nieuwe medewerkers trainingen in het omgaan met gevoelige informatie. Hij wijst erop dat er in de zorg 1,3 miljoen mensen zijn die dagelijks in medische dossiers kunnen kijken.
Dat er dan toch "rotte appels" tussen zitten is naar zijn idee niet te voorkomen. "Iemand die echt kwaad in de zin heeft, daar is geen kruid tegen gewassen", zei hij. "Het gaat hier over mensen die doelbewust een criminele daad hebben gepleegd."