NOS Nieuws

Avondklok en minder visite, dit zijn de maatregelen

Het kabinet heeft het voornemen om in het hele land een avondklok in te stellen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Dat heeft demissionair premier Rutte vanmiddag op een persconferentie bekendgemaakt, samen met een reeks andere verscherpingen. In dit artikel zetten we ze op een rij.

Over de avondklok benadrukte Rutte dat de Tweede Kamer nog moet instemmen, pas daarna wordt een definitief besluit genomen en wordt duidelijk of en wanneer de avondklok wordt ingevoerd. Dit Kamerdebat wordt morgen gevoerd. De avondklok wordt hierdoor niet vrijdag ingevoerd zoals het kabinet hoopte, maar zaterdag of zondag.

De voorgenomen avondklok houdt in dat je niet zonder geldige reden buiten op straat mag zijn en geldt in ieder geval tot het einde van de huidige lockdown, op dinsdag 9 februari. "Alle experts waarschuwen voor een derde golf. Daarom moeten we dit doen", zei Rutte. "Niemand staat hierbij te juichen."

De maatregelen rondom de voorgenomen avondklok op een rij:

Uitzonderingen

Als de avondklok zaterdag of zondag wordt ingevoerd, dan geldt die voor iedereen behalve voor mensen die een geldige reden hebben om naar buiten te gaan. Daaronder vallen onder meer mensen die voor hun werk naar buiten moeten. Zij hebben een brief nodig van hun werkgever om dit aan te kunnen tonen.

Werkgevers hebben de komende dagen om voorbereidingen te treffen. Op de website rijksoverheid.nl komen modelverklaringen te staan die werkgevers kunnen invullen voor hun personeel. Op deze site staan overigens alle maatregelen verder uitgewerkt.

Ook mantelzorgers die tijdens de avondklok zorg verlenen die niet kan wachten, mogen hiervoor op pad. Verder worden er uitzonderingen gemaakt bij calamiteiten, bij mensen die medische hulp verlenen aan mens of dier, voor mensen die in verband met een noodzakelijke reis onderweg zijn van of naar het buitenland, als je onderweg bent naar een uitvaart of in verband met een oproep van een rechter of officier van justitie. Dit moet je wel kunnen aantonen. En ook voor gasten in een avondprogramma dat live wordt uitgezonden worden uitzonderingen gemaakt.

Ook hondeigenaren mogen nog wel naar buiten om in hun eentje hun huisdier aangelijnd uit te laten. Hardlopen is niet toegestaan tijdens de avondklok.

Supermarkten en afhaallocaties van horeca moeten de deuren sluiten rond 20.15 uur. Bezorgers van maaltijden mogen wel eten rondbrengen, mits ze een verklaring van hun werkgever kunnen laten zien.

Beperking thuisbezoek en rouwdiensten

Ook scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang in plaats van twee maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Deze regel gaat - in tegenstelling tot de avondklok - per direct in.

Ook voor deze aanscherping vormen mantelzorgers een uitzondering.

Het aantal aanwezigen op een begrafenis of crematie gaat terug van 100 naar maximaal 50 personen. Deze maatregel gaat in vanaf aanstaande maandag, 25 januari.

De maatregelen voor thuisbezoek en rouwdiensten:

Vliegverbod vanuit VK, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika

Er komt een voorlopig vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en het hele continent Zuid-Amerika. Dit vliegverbod moet komende zaterdag ingaan en gelden tot er een verplichte quarantainemaatregel van kracht is.

Er komt een quarantaineplicht van 10 dagen voor reizigers die Nederland binnenkomen. Daar moet de wet voor worden aangepast en dat duurt een paar weken. Tot die tijd geldt dus het vliegverbod.

Reizigers uit ander landen moesten al een negatieve PCR-test kunnen overleggen en daar komt nu de verplichting bij om een sneltest te laten doen.

Aanmeerverbod schepen en passagiers VK

Er komt ook een aanmeerverbod voor schepen met passagiers vanuit het VK naar Nederland met dezelfde termijnen en uitzonderingen als bij het vliegverbod. Daarbij geldt dat voor transportmedewerkers, die dus zijn uitgezonderd van het aanmeerverbod, de sneltest maximaal 24 uur voor het aan boord gaan van de ferry mag zijn afgenomen.

Een vliegverbod, reisbeperkingen en quarantaineplicht:

Boete van 95 euro

Als mensen zonder geldige reden op straat zijn tussen 20.30 uur en 04.30 uur, dan riskeren ze een boete van 95 euro. Er komt geen aantekening in een strafblad. Het vervalsen van een verklaring, is "uiteraard een misdrijf", aldus Rutte.

Reacties op de voorgenomen avondklok:

Het kabinet bereidt avondklok voor: 'Als het moet, dan moet het'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl