Navalny en zijn vrouw Joelia, kort voordat hij werd gearresteerd
NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny meteen ingerekend na aankomst in Moskou

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is op de luchthaven Sjeremetjevo bij Moskou opgepakt. De Russische gevangenisdienst had al aangekondigd dat hij direct zou worden gearresteerd bij zijn aankomst op een andere luchthaven bij de hoofdstad, Vnoekovo, waar hij eerst zou aankomen.

Daar hadden zich in de aankomsthal veel aanhangers verzameld, maar in de loop van de middag heeft politie de hal ontruimd. Een aantal mensen is opgepakt, onder wie politica Ljoebov Sobol en de broer van Navalny.

De vlucht van Navalny werd omgeleid naar Sjeremetjevo, waar Navalny kort na aankomst een verklaring aflegde. "Ik ben blij terug te zijn", zei hij. Het omleiden van zijn vlucht en de arrestatie van zijn medestanders laten wat hem betreft "weer eens zien wat er in Rusland gebeurt."

Vervolgens werd de oppositieleider meegenomen, naar verluidt zonder zijn advocaat.

Kijk hier hoe Navalny werd gearresteerd:

Navalny landt in Moskou en wordt direct gearresteerd

Wat heeft Navalny bewogen om toch naar Rusland terug te gaan, met de reële kans dat hij zou worden gearresteerd? Correspondent David Jan Godfroid: "Dat ligt aan de karakterstructuur van die man. Hij zegt de waarheid aan zijn zijde te hebben en laat zich het zwijgen niet opleggen. Rusland is zijn thuis, zegt hij."

Er bestaat binnen de Russische oppositie niemand die mensen zo massaal de straat op krijgt als Navalny, zegt Godfroid. "De autoriteiten willen dat koste wat het kost voorkomen. Als je de kop van de oppositie afhakt, dan scheelt dat natuurlijk een hoop."

Gevangenisstraf

Hij verwacht dat Navalny binnenkort voor een rechter zal moeten verschijnen vanwege een voorwaardelijke gevangenisstraf van drieëneenhalf jaar die hem in 2014 werd opgelegd.

De kans bestaat dat die omgezet wordt in een onvoorwaardelijke straf, omdat Navalny in Berlijn was op het moment dat hij zich van de gevangenisdienst moest melden in Moskou. "En er hangen hem nog meer straffen boven het hoofd", weet Godfroid. "Als het regime hem tien jaar wil opsluiten, dan doen ze dat ook, de geschiedenis heeft dat uitgewezen."

Voor zijn vertrek deelde Navalny een tweet met een foto van president Poetin, voormalig premier Medvedev en de patriarch van de Russisch-orthodoxe Kerk, die schijnbaar naar een vliegtuig kijken, met daarbij de tekst: "Wanneer je met je vrienden wacht tot het vliegtuig geland is."

Navalny werd in augustus vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Hij werd onwel tijdens een vlucht en na een noodstop opgenomen in een ziekenhuis in Omsk in Siberië. Daarna werd hij op verzoek van zijn familie naar Duitsland gebracht om daar te worden behandeld. Toch zei Navalny dat zijn vertrek uit Rusland slechts tijdelijk zou zijn. "Rusland is mijn land, Moskou is mijn stad, ik mis ze."

Bekentenis

De verantwoordelijkheid van de vergiftiging is nooit opgeëist, maar Navalny zei in december dat hij een bekentenis had ontlokt aan een agent van de Russische geheime dienst door zich in een telefoongesprek voor te doen als diens meerdere.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl