Lansingerland wil als eerste gemeente alle inwoners testen, na opduiken Britse coronavariant
De gemeente Lansingerland gaat alle inwoners vanaf 2 jaar oproepen om zich te laten testen op het coronavirus. Het is daarmee de eerste gemeente in Nederland die meedoet aan een grootschalige testactie.
De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC willen met het grootschalig testen een beter inzicht krijgen in de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant daarvan. In de kernen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs wonen zo'n 63.000 mensen. Zij krijgen vanaf woensdag een brief thuisgestuurd met daarin de oproep tot een test.
Er kunnen dagelijks 4000 tot 5000 mensen getest worden. 2500 daarvan worden in de XL-teststraat op RotterdamThe Hague Airport uitgevoerd. De overige testen vinden plaats op drie locaties in Lansingerland. Inwoners die positief testen, worden met klem verzocht thuis te blijven.
Inwoners worden één keer getest, er komt niet later nog een testmoment. Jonge kinderen worden niet met een wattenstaafje in de neus en keel getest, maar die krijgen een 'sabbelwatje' dat ze tien minuten in de mond moeten houden.
'Waardevol voor heel Nederland'
De keuze voor Lansingerland is niet toevallig. Zo'n dertig besmettingen met de Britse variant zijn te linken aan een uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek, bleek uit een eerste onderzoek van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC naar de uitbraak daar. In totaal is in heel Nederland van ongeveer vijftig mensen bekend dat ze zijn besmet met deze variant.
Met het onderzoek wil de GGD drie zaken onderzoeken, vertelt Saskia Baas, directeur Publieke Gezindheidszorg bij de GGD Rotterdam-Rijnmond:
Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC zegt dat het nu nog niet helemaal duidelijk is wat de nieuwe variant betekent voor de verspreiding onder kinderen. "Bij de 'normale' variant was de verspreiding bij kinderen minder dan bij volwassenen. Daarom waren de scholen ook lang open. Die kennis van het virus proberen we nu te verzamelen."
"Als gemeente werken wij hier graag aan mee", zegt burgemeester Van de Stadt. "Deze aanpak is waardevol voor heel Nederland. Maar vooral ook voor de inwoners van Lansingerland om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden. Testen helpt daarbij. De GGD verdient nu al een groot compliment voor het harde werk. Ik roep alle inwoners op om zich te laten testen en zich strikt aan de regels te houden. In het belang van ieders gezondheid."
Inwoners van de gemeente zijn niet verplicht om zich te laten testen. Na de uitbraak op de school in Bergschenhoek waren binnen twee dagen tussen de 750 en 800 mensen bereid om zich te laten testen. "De testbereidheid toen was bijna 100 procent. Ik vertrouw erop dat ook nu iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt", zei de burgemeester op de persconferentie.
Extra testcapaciteit
De GGD en het Erasmus MC hebben extra testcapaciteit georganiseerd zodat de inwoners snel en dichtbij getest kunnen worden. Het testen gebeurt aan de hand van het postcodegebied, om rijen te voorkomen. Bij positieve uitslagen wordt ook bron- en contactonderzoek uitgevoerd. De gemeente benadrukt dat inwoners zich direct moeten laten testen als ze klachten hebben.
Met de grootschalige actie hopen de gemeente, GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC dat de verspreiding van de Britse variant vertraagd of voorkomen kan worden. "Met de huidige druk op ons zorgsysteem is het essentieel dat we het coronavirus en dus ook de Britse variant zoveel mogelijk onder controle krijgen. Vandaar dat er gekozen is voor deze aanpak", zegt viroloog Koopmans.
Koopmans verwacht dat de resultaten van het onderzoek binnen twee weken beschikbaar zijn. "Als veel mensen komen opdagen, kunnen we dan al veel zeggen." De eerste resultaten kunnen eind deze week al komen, zegt Koopmans.