Turnster Thorsdottir twijfelt aan deelname Spelen: 'Het is Kiens en ik of niet'
Het is zeer de vraag of topturnster Eythora Thorsdottir in de zomer voor Nederland in actie wil komen op de Olympische Spelen in Tokio. De 22-jarige turnster, een van de belangrijkste leden van het Nederlands vrouwenteam, wil alleen werken met haar coach Patrick Kiens.
Die is echter niet meer welkom bij centrale trainingen van TeamNL en turnbond KNGU voert inmiddels de druk bij haar club PAX Hoofddorp op om afscheid te nemen van de trainer, die volgens technisch directeur Mark Meijer van de bond op geen enkele wijze meer past in de begeleiding van topturners in Nederland.
Gesprek online
"Het is met Patrick of niet", liet Thorsdottir woensdagavond in een reactie aan de NOS weten, nadat duidelijk was geworden dat Meijer de leden en vertegenwoordigers van Thorsdottirs turnclub PAX Hoofddorp duidelijk had gemaakt in een gesprek online dat er geen toekomst meer is voor de trainer Kiens.
Als Kiens in welke trainersfunctie ook aanblijft bij PAX dan is een mogelijke samenwerking met de KNGU in de vorm van het huidige regionaal trainingscentrum (RTC) in de toekomst niet meer mogelijk, maakte Meijer duidelijk in het gesprek. "Maar het is de club die beslist over het lot van Kiens", geeft Meijer aan.
Kiens, die al sinds 2008 met Thorsdottir werkt, is door de KNGU in december bij de nationale vrouwenploeg aan de kant geschoven. De voornaamste redenen die Kiens van de KNGU te horen kreeg: hij zou zorgen voor ongelijkheid in het team, zou geen teamplayer zijn en slecht communiceren."
Kiens ontkent dit allemaal. "Ik heb juist tien jaar lang altijd in het belang van het Nederlands team gehandeld en keuzes gemaakt."
Het gedrag van de trainer was naar voren gekomen in de periode na de zomer, toen de KNGU geconfronteerd werd met allerlei ernstige beschuldigingen van (ex)turnsters over jarenlang grensoverschrijdend gedrag van trainers in de turnsport.
Werkzaamheden staken
De KNGU legde het topsportprogramma van de vrouwenploeg stil en vroeg de betrokken trainers bij TeamNL (Vincent Wevers, Frank Louter, Patrick Kiens, Nico Zijp en Wolther Kooistra) vrijwillig om hangende een onderzoek hun werkzaamheden te stoppen. Kiens, wiens naam ook naar boven kwam bij zaken uit het verleden, koos echter voor het belang van zijn pupil en weigerde gehoor te geven aan dat verzoek.
De bond hervatte later het topsportprogramma, met verplichte centrale trainingen onder toeziend oog van een onafhankelijke waarnemer in Nijmegen. In eerste instantie meldden Thorsdottir en Kiens zich daar ook, later wilde de turnster zelf niet meer naar Nijmegen.
Eén team
Ze voelde zich er niet thuis en koos voor haar vertrouwde omgeving bij PAX. "Dat was haar keuze en ik kies altijd voor mijn sporters en hun belang", zegt Kiens over die houding.
"Ik kan niet alles geven aan het team als ik niet lekker in mijn vel zit. Ik wilde ook nooit bij gastgezinnen. Ik wil verder met Patrick. Anders niet. Ik heb hier zoveel tijd in gestoken. Patrick en ik zijn één team. Een half jaar voor de Spelen van trainer wisselen: zo werkt het niet", zegt Thorsdottir erover.
Het machtsspel van de bond rond Kiens, die gesteund wordt door de ouders van de turnsters die via PAX in de selectie van Jong Oranje en TeamNL zitten, is Thorsdottir helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. Ook de ouders van de selectiepupillen van Kiens zijn woedend over de handelwijze van de KNGU. "Het gaat niet alleen om Eythora, maar om de hele club en de topsporttoekomst van onze kinderen", zegt een boze betrokkene die anoniem wenst te blijven.
Gesprek
Thorsdottir blijft bereid om met de KNGU in gesprek te gaan. Volgende week wordt ze verwacht bij een trainingsstage van enkele dagen. "Als ik iets onrechtvaardig en niet eerlijk vind, ga ik ervoor staan. Ik ben me bewust dat dat consequenties kan hebben. In mijn hoofd blijft Tokio een doel, stapje voor stapje. Maar eerlijk gezegd verwacht ik niets van gesprekken van de bond."
Ze realiseert zich dat ze veel op het spel zet. "Ik kan mijn A-status verliezen. Dat kan me mijn carrière kosten."