Impressie van hoe het nieuwe gebied in Rotterdam eruit moet komen te zien.
NOS Voetbal

Rotterdam keurt bestemmingsplan Feyenoord City goed

De definitieve beslissing is nog niet genomen, maar de komst van een nieuw stadion voor Feyenoord is wel een stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Rotterdam is akkoord gegaan met het bestemmingsplan Feyenoord City. Het gaat om de omgevingsvergunning voor het hele gebied waar het nieuwe stadion deel van uitmaakt.

Kritiek

De politiek in Rotterdam is verdeeld over Feyenoord City, de gebiedsontwikkeling op Rotterdam Zuid die in totaal anderhalf miljard euro kost. De coalitie stemde voor, de oppositie tegen.

De oppositiepartijen en tegenstanders vinden dat het te vroeg is om nu al een bestemmingsplan aan te nemen terwijl het nog niet duidelijk is of de bouw van een nieuw stadion doorgaat. En ze zijn bang voor de toekomst van De Kuip. In een eerste versie van het bestemmingsplan stond niet duidelijk aangegeven dat het huidige onderkomen van de voetbalclub Feyenoord voetbalstadion als bestemming heeft.

In een brief die de verantwoordelijk wethouders Kurvers (VVD) en Van Gils (D66) naar de raad hebben gestuurd is dat probleem opgelost. Er staat nu in dat er in De Kuip gevoetbald wordt totdat het nieuwe stadion opgeleverd is.

Nieuwsuur maakte in juli deze reportage over het nieuwe stadion van Feyenoord. De Rekenkamer van Rotterdam plaatste vraagtekens bij de miljoenen die de stad wil bijdragen aan de bouw van een nieuw voetbalstadion.

Gaat het nieuwe Feyenoordstadion er ooit echt komen?

Mocht een nieuw stadion toch niet doorgaan, dan blijft Feyenoord actief in De Kuip. Renovatie zou dan opnieuw in beeld kunnen komen.

Een amendement van Leefbaar Rotterdam om direct in het bestemmingsplan op te nemen dat De Kuip gerenoveerd zou kunnen worden als een nieuw stadion niet doorgaat, heeft het niet gehaald. Wel heeft het gemeentebestuur aangegeven voortvarend mee te willen werken als er alsnog voor renovatie zou worden gekozen. Een motie om binnen 18 maanden tot een nieuw masterplan te komen kon wel op brede instemming rekenen.

Feyenoord en de NV Stadion Feyenoord nemen volgend jaar een definitieve beslissing over de nieuwbouw die 444 miljoen moet kosten. Eind vorig jaar besloten de betrokken partijen ( gemeente, Stadion Feyenoord en de voetbalclub Feyenoord) dat er meer tijd nodig was om de plannen te kunnen realiseren. De opening van het stadion werd een jaar uitgesteld naar 2025.

De woningbouw in het gebied gaat wel eerder van start.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl