Deze coronamaatregelen (blijven) gelden in feestmaand december
Kunnen de coronaregels versoepeld worden met Kerst? Dat was de grote vraag voor de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van vanavond. En ook weer niet, want in de afgelopen weken liet bewindspersoon na bewindspersoon, instantie na instantie zich negatief uit over wat er mogelijk zou zijn. Zeker omdat het aantal besmettingen weer oploopt, was duidelijk dat de persconferentie geen Kerstwonder zou herbergen.
In feite verandert er dus bijna niets aan de coronamaatregelen. En als de cijfers blijven stijgen, sluit Rutte niet uit dat de maatregelen op 22 december zelfs strenger worden. Vooralsnog gelden rond de feestdagen dezelfde regels als nu. Mocht je het overzicht een beetje kwijt zijn; dit zijn de belangrijkste voorschriften van de 'gedeeltelijke lockdown'.
Eerst: de Kerst
Ruzie in de familie over wie je met de feestdagen uitnodigt en wie niet? Wellicht. Maar hoe dan ook geldt dat alle aankomende feesten in beperkt gezelschap gevierd moeten worden. Of het nou gaat om Chanoeka, het joodse feest dat overmorgen al begint, over Kerst of over Oud en Nieuw; iedereen kan per dag maar drie gasten van buiten het huishouden uitnodigen - kinderen tot en met 12 worden niet meegeteld.
Met de jaarwisseling zijn sterretjes toegestaan, net als ander 'fop- en schertsvuurwerk'. Maar wie vuurpijlen, strijkers of fonteinen af wil steken, riskeert vanwege het vuurwerkverbod een boete en een strafblad. Of je wel aan carbidschieten mag doen, verschilt per gemeente. In sommige steden mag het helemaal niet, zoals in Den Haag en Amsterdam, in andere is het verboden binnen de bebouwde kom, zoals in Enschede.
Musea, theaters, bibliotheken en bioscopen waren al een paar weken weer open. Dat blijft voorlopig zo. In een ruimte kunnen mogen maximaal dertig bezoekers zijn. Evenementen blijven verboden.
Tegelijkertijd wilde Rutte perspectief bieden. Vanaf half januari volgen er "gecontroleerde experimenten" bij sportwedstrijden, zakelijke congressen en bij theaters. Daarmee wil het kabinet dat onderzocht wordt hoe evenementen veilig georganiseerd kunnen worden "zodra daar weer ruimte voor is". De branche bereidt zich daar al een tijdje op voor.
In de horeca zijn vooralsnog geen versoepelingen mogelijk. Zowel de 'natte' horeca (kroegen) als de 'droge' (restaurants) blijft gesloten. Pas als het aantal nieuwe IC-opnames per dag zeer flink wordt teruggedrongen, valt er aan het openen van de horeca te denken, zei Rutte. Maar dan eerder nog restaurants dan cafés.
Hotels waren nog steeds open en blijven dat. Als ze over een restaurant beschikken, kunnen ze hun gasten een maaltijd aanbieden. Na 20.00 uur mogen ze geen alcohol meer schenken - ook in supermarkten mag vanaf dat tijdstip geen alcohol meer worden verkocht.
En er is goed nieuws voor topsporters. De eredivisie lag al niet stil, maar vanaf 17 december mogen ook sporters in topcompetities uit andere disciplines weer gezamenlijk trainen en wedstrijden spelen. Het gaat om hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis.
Voor amateursporters blijven de regels onveranderd: geen wedstrijden, geen publiek en met niet meer dan vier personen tegelijkertijd, op anderhalve meter afstand.
Sinds 1 december geldt in publieke binnenruimtes ook een mondkapjesplicht. Daar verandert niets aan. Net als aan het reisadvies: reis alleen als het noodzakelijk is en ga niet naar het buitenland.
De hoop is volgens het kabinet gevestigd op vaccins en op meer testen. In de loop van 2021 moet dan een deel van de beperkende maatregelen losgelaten kunnen worden, zei minister De Jonge.